cantucci przepis.docx

(74 KB) Pobierz

CANTUCCI

Składniki:

http://3.bp.blogspot.com/-aTiGGuTh3xE/ULTVGGN_rUI/AAAAAAAAFwI/zmH7_Nc22_M/s1600/blog_madame_edith_biscotti_4.jpg

300 g mąki pszennej

150 g brązowego cukru (użyłam cukru muscavado)

200 g migdałów bez skórki

2 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 pomarańczy

otarta skórka z 1 cytryny

2 szczypty cynamonu (tak około 1/2 łyżeczki)

2 szczypty startej gałki muszkatołowej (dałam trochę mniej niż cynamonu)

CANTUCCI – przygotowanie:

1.      Ubijamy jajko z cukrem na jednolitą masę. 10min/obr 4

2.      Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz gałkę. Ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżeczce mąki.

Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję dorzucamy migdały – ten etap trzeba koniecznie robić ręcznie, a nie w mikserze. Do mieszania zwykle używam silikonowej łyżki.

obrót wsteczny Obrót wsteczny 5min/obr 3

3.      Ciasto formujemy w obsypanych mąką dłoniach tak, by uzyskać kształt bochenka ciabatty.

4.      Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu).

5.      Wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut na kratkę do ostygnięcia.

6.      Następnie kroimy ostrym nożem w paski o szerokości 1 cm.

7.      \Wykładamy ponownie na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8 minut, po czym odwracamy wszystkie ciasteczka i pieczemy kolejne 8 minut.

CANTUCCI– podanie:

Najbardziej lubię maczać biscotti w kawie lub herbacie. Czytałam, że Włosi lubią je maczać w słodkim, deserowym winie Vin Santo. Tę wersję potwierdziła także jedna z moich Czytelniczek – Renata, która zna się na Włoskich zwyczajach doskonale! Podpowiedziała mi również, że Vin Santo było kiedyś winem mszalnym i że obecnie cantuccimożna spotkać we Włoszech w sprzedaży w zestawach z jeszcze innym winem – vincotto, które powstaje w procesie wielogodzinnego podgrzewania/gotowania, przez co jest bardzo słodkie i aromatyczne.

Jeśli lubicie możecie do ciasteczek zamiast migdałów dodać inne orzechy np. laskowe lub pistacje. Dodatkowego aromatu nada ciasteczkom kandyzowana skórka z cytryny, pomarańczy, czekolada, czy też suszona żurawina.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin