Good Food_2015_05-06.pdf

(43745 KB) Pobierz
Soczewica du Puy
z wędzonym tofu
Więcej na: www.ebook4all.pl
Jagnięcy tadżin
z morelami i szalotkami
Stek z caponatą
selerowo-paprykową
MAJ
/
CZERWIEC
3/2015
EDYCJA POLSKA
a
ch
obrotach?
Nakarm swój mózg!
Frango churrasco
Halloumi z oregano
Wołowina z kuminem
Ciesz
się słońcem
INSPIRACJE DLA TYCH,
KTÓRZY KOCHAJĄ JEŚĆ NA DWORZE
Gnocchi
krok po kroku
Sałatki
dla odważnych
300 kalorii i mniej
lekkie dania pełne smaku
ISSN 2391-8373 INDEKS 403644
CENA 12 ZŁ (W TYM 8% VAT)
NOWOŚĆ
Więcej na: www.ebook4all.pl
Więcej na: www.ebook4all.pl
Welcome
Maj/Czerwiec 2015
„To
nie może być moje dziecko!″
trochę mnie dziwi,
a trochę bawi, gdy moja córeczka prosi o „dokładkę” syropu
z cebuli. Skąd biorą się preferencje kulinarne? Są ukryte w naszym
DNA czy raczej, w miarę jak dorastamy, zaczynamy doceniać
coraz bardziej wyrafinowane smaki? Choć przeprowadzono wiele
badań na ten temat, wciąż wiadomo tylko tyle, że w przypadku
40% z nas za kulinarne wybory odpowiadają geny. No ale kto z Was polubił kawę
od pierwszego łyku gorzkiego płynu? Komu smakowało wytrawne wino? Nasuwa się
podchwytliwe pytanie, czy gust staje się bardziej wyrafinowany, czy jedynie smak się
przytępia. Pogląd, który mówi, że trzeba nowego dania spróbować wiele razy, żeby
je polubić, ma wielu zwolenników. A może jednak powinniśmy ufać swoim odczuciom
od pierwszego razu? Lubiącym eksperymenty polecam zrezygnować na jakiś czas
z używania soli. Zaskakujące, jakie kulinarne subtelności można później odkryć.
Latem, gdy tak miło jest zjeść na dworze, posiłki bywają wyjątkowo zmysłowe.
Żeby czerpać jeszcze większą przyjemność z jedzenia i zachować zdrowie, warto
przypomnieć sobie radę Mireille Guiliano z kultowej książki „Francuzki nie tyją”, która
przekonuje, że najsmaczniejsze są pierwsze kęsy potrawy i że różnorodność w kuchni
jest niezbędna, jeśli chcemy cieszyć się zgrabną sylwetką. Z kolei Annabel Langbein,
autorka niezliczonej ilości bestsellerów kulinarnych, zdradziła mi niedawno, że od czasu
kłopotów z wagą dba o to, by w jej menu było dużo naturalnego umami (a więc
parmezanu, mięsa, sosu sojowego, grzybów, pomidorów, wodorostów). To podpowiedź
szczególnie na czasie, bo w kontekście jedzenia coraz częściej mówi się o
palatability,
tłumaczonej jako smakowitość, przyjemność smakowania.
Tego lata rozpieszczajcie więc swoje podniebienia, zanurzając się z nami w soczystych
sezonowych smakach i aromatach.
s
Kuchnię śródziemnomorską kochamy za bogactwo smaków
i bezpretensjonalność.
Lżej już być nie może! Odkryj z nami zdrowe i smakowite
propozycje, dzięki którym będziesz tryskać energią.
t
Barbara Komorowska
redaktor prowadząca
Gwarancja jakości GoodFood
W każdym numerze magazyn GoodFood przekazuje w Twoje ręce całkowicie
nowe przepisy, na których możesz polegać.
Każdy przepis, niezależnie od tego, czy został wymyślony przez szefa kuchni
kanału TV, przez redakcję, czy też został zaczerpnięty z książki, jest kilkakrotnie
testowany (przeważnie w naszej Kuchni Testowej), aż uzyskamy pewność,
że uda Ci się go przygotować w domu już za pierwszym razem.
Staramy się w jak największym stopniu korzystać ze świeżych, sezonowych
produktów oraz przy niektórych przepisach podawać koszt przyrządzenia
jednej porcji.
Przepisy są analizowane przez dietetyka, aby można było dokonać
świadomego wyboru i odpowiednio planować posiłki.
W każdym numerze znajdziesz również porady naszych ekspertów
i praktyczne wskazówki – wszystko po to, aby uzyskać jak najlepsze
rezultaty w kuchni.
Spis treści
Maj/Czerwiec 2015
Więcej na: www.ebook4all.pl
26
Nadziewane papryki po hiszpańsku
116
Przyjęcie w latynoamerykańskim stylu
95
112
Kwitnące ciasto
Niedzielny lunch dla rodziny
73
Soczewica du Puy z wędzonym tofu
38
Słodki boczek z wietnamską sałatką
W sezonie
18
21
24
Przechowaj urodzaj
Tradycyjne konfitury truskawkowe
oszałamiające zapachem i smakiem
Jedzmy więcej... bobu
Zielony ulubieniec dzieci i dorosłych
Kuchnia śródziemnomorska
Pełne słońca bogactwo smaków,
aromatów i witamin
Soczewica du Puy
z wędzonym tofu
EDYCJA POLSKA
Na co dzień
36
44
52
60
Kolacja dla dwojga
Menu na wyjątkowe uroczystości
Triumfalny come back
Agrest wraca do łask!
Lekko i przyjemnie
Oryginalne sałatki, którymi zaskoczysz gości
Przyjęcie dla Niej
Rodzinny podwieczorek z okazji Dnia Mamy
Szkoła gotowania
124
Nie tylko w Paryżu. Idealny francuski klasyk
w Twojej kuchni
Croissanty odsłaniają swe tajemnice
126
Fantastyczny ziemniaczany przysmak
Gnocchi krok po kroku
128
Możesz to zrobić lepiej
W roli głównej szparagi i bób
z morelami i szalotkami
Jagnięcy tadżin
Stek z caponatą
selerowo-paprykową
MAJ
/
CZERWIEC
3/2015
Na zdrowie
70
78
79
82
300 kalorii... a nawet mniej
Posiłki dla tych, którz dbają o linię
Skarbnica mikroelementów i błonnika
Warzywa w płynie, czyli domowe koktajle
Dieta dla mózgu
Bijemy rekordy sprawności intelektualnej
Pyszna kolacja na szybko
Wegetariańskie propozycje dla zabieganych
Gdy widzę słodycze...
Pomysłowe desery dla wegan
Królewska uczta bez mięsa
Ekscytujące połączenia smaków
NOWOŚĆ
Na weekend
95
99
112
110
111
116
Ciasto, które kwitnie
Nikt nie uwierzy, że nadaje się do jedzenia
Czas wyjść w plener!
Dania z rusztu, którymi nakarmisz tłumy
Smakowita niedziela
James Martin zaprasza na lunch
Danie ze słoika
Zdrowy posiłek nie tylko dla przyjezdnych
Co nowego?
Butik w wersji mini
Kulinarne podróże
Brazylijskie party w pełnym słońcu
EDYCJA POLSKA
Żyjesz
Nakarm swój mózg!
obrotach?
na pełnych
Frango churrasco
Halloumi z oregano
Wołowina z kuminem
85
Ciesz
się słońcem
krok po kroku
87
INSPIRACJE DLA TYCH,
KTÓRZY KOCHAJĄ JEŚĆ NA DWORZE
Gnocchi
Sałatki
dla odważnych
300 kalorii i mniej
lekkie dania pełne smaku
ISSN 2391 8373 INDEKS 403644
CENA 12 ZŁ W TYM 8% VAT
Przepis z okładki
JENNIFER JOYCE
Zdjęcie
SAM STOWELL
MAJ/CZERWIEC 3/2015
Więcej na: www.ebook4all.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin