Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat.docx

(52 KB) Pobierz

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,21426675.html

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\z21426620V,Kotlet-ziemniaczany.jpg

Klasyki są po to, żeby o nich nie zapominać. A o koletach z ziemniaków nie zapomnimy na pewno. A jakbyśmy kiedyś zapomnieli, to wejdziemy na hapsa i już nam się przypomni. Ty też korzystaj z naszego kulinarnego pamiętniczka, kiedy będziesz mieć ochotę na smak sprzed lat.

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

160g mąki

100g żółtego sera

300 g pieczarek

1 pęczek szczypiorku

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz

olej

 

Wykonanie: Pieczarki pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pieczarki oraz sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec dodaj szczypiorek.

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj mąkę i zagniataj, aż do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce farszu pieczarkowego oraz po kawałku żółtego sera, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety. Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,21426675.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin