Ocet z pigwy lub piwowca
Przez
Wagabunda
-
19 listopada 2018
Ocet z pigwy
Ocet z pigwy lub pigwowca zachowuje wszystkie składniki owoców, wzmocnione dzięki fermentacji. Ocet z pigwy jest aromatycznym dodatkiem do potraw i sosów typu “winegret”.
Jeden z rodzajów octu
Ocet w pigwy robię pierwszy raz w tym roku, więc i dla mnie to mały eksperyment. Ale skoro octy z wiśni, agrestu czy śliwek okazały się tak rewelacyjne, to nie ma żadnego powodu, aby pigwa nie dołączyła do tego zacnego grona.
W artykule podałam trzy rodzaje składników, z jakich przygotowałam mój ocet. Sama jestem ciekawa, który okaże się najlepszy. Ania, u której próbowałam octu z pigwy i od której otrzymałam przepis, robi bez dodatku jabłek, ale mówiła mi, że kiedyś próbowała z jabłkami i też był smaczny.
Przekonam się za kilka tygodni, który z nich na stałe zagości w mojej kuchni. A póki co trzy słoje z zaczątkiem octu fermentują.
I jeszcze jedna ważna informacja. Matka octowa lub niewielka ilość sprawdzonego octu dodana do naszego zaczątku na ocet przyśpieszy jego fermentację. Nie dodając tych “przyśpieszaczy” fermentacja i tak się odbędzie, tylko będzie przebiegała nieco dłużej i mniej burzliwie.
Do każdego z tych przepisów można dodać miód zamiast octu. Dodałam miód do wersji z pokrojonymi jabłkami.
Dopisek: zauważyłam, że fermentacja najszybciej rozpoczęła się w wersji z pigwą przemrożoną, pomimo takich samych ilości składników i matki zaczynowej, jak w pozostałych rodzajach.
Przepis na: Ocet z pigwy lub pigwowca
Składniki : Ocet z pigwy lub pigwowca
· 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
· 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
· 1,5 litra wody nie chlorowanej
· matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę – ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe
Składniki : Ocet z pigwy lub pigwowca z sokiem z jabłek
· 2 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
· dwie szklanki soku z z jabłek – świeżo wyciśnięty
· 1,2 litra wody nie chlorowanej
Składniki : Ocet z pigwy lub pigwowca z jabłkami
· 3 – 4 jabłka pokrojone na kawałki
· 1,5 litr wody nie chlorowanej
Przygotowanie : Ocet z pigwy lub pigwowca
1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć “powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec, jeśli pochodzi z czystych regionów, zostawić bez mycia, tylko usunąć ogonek i tzw. muszkę (pozostałość po kwiatku).
2. Usunąć gniazda nasienne lub zostawić. Tutaj są dwie szkoły. Pierwsza mówi, że bez gniazd nasiennych bowiem zawierają one – bardzo niewielkie co prawda ilości amigdaliny ( substancji, z której powstaje cyjanowodór), która co prawda przy małych ilościach nie jest niebezpieczna dla życia, ale u wrażliwych osób może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z drugiej strony, uważa się, że amigdalina – zwana witaminą B17 – ma znaczące działanie w w leczeniu nowotworów. Usuwam nasiona z owoców pigwy.
3. Owoce pigwy/pigwowca pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
4. Przygotować słój.
5. Do słoja wrzucić pigwę lub pigwowiec, dodać cukier i pozostałe składniki ( według poszczególnych przepisów), zalać wodą i dodać matkę octową lub ocet owocowy ( o ile posiadamy takowe). Słój przykryć ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką i zabezpieczyć gumką, żeby materiał nie zsuwał się. Ta ochrona jest konieczna, aby do środka nie dostawały się muszki – owocówki, a jednocześnie dochodziło powietrze.
6. Słój z octem zostawić w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, kiedy przebiega pierwsza fermentacja. W tym czasie dobrze jest przemieszać ocet – chociaż raz dziennie – napowietrzając go.
7. Kiedy zaczyna się tworzyć na powierzchni naturalny film ( taki jakby kożuch) zaprzestajemy mieszania i słój z octem można przenieść w nieco chłodniejsze miejsce na około 6 tygodni.
8. Po tym czasie ocet można przecedzić, owoce dokładnie odsączyć – ja przepuszczam je przez wyciskarkę do owoców – i gotowy ocet przelać do butelek.
9. Aby ocet był klarowny, należy przefiltrować go przez papier kuchenny, a jeszcze lepiej przez papierowy filtr do zaparzania kawy.
Wskazówki:
· Pigwa powinna być dość mocno rozdrobniona, w przeciwnym razie woda nie przykryje owoców.
· Słoje, w których będziemy przygotowywać ocet z pigwy lub pigwowca muszą być wyparzone, aby pozbawić je ewentualnej pleśni. Najprostszą metodą jest wyparzenie wrzątkiem, ale można to także uczynić innym sposobem, który znajdziesz gdy klikniesz ⇒ Jak przygotować słoje do zaprawy.
Ocet to jeden z kilku produktów, które możemy przygotować. W innych artykułach na stronie, znajdziesz następujące propozycję z pigwą lub pigwowcem w roli głównej:
Lena.501