Ryby-wybrane-WWF.pdf

(5925 KB) Pobierz
Ryby wybrane
książka kucharska
Książka została wydana w ramach realizacji projektu
„Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów”
korzystającego z dofinansowania w kwocie 1 872 163
PLN
pochodzącego z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG.
Celem projektu jest zwiększenie świadomości społecznej
na temat wpływu codziennych decyzji konsumenckich
na różnorodność biologiczną mórz i oceanów.
Wydawca:
Fundacja WWF Polska
wwf.pl
ISBN: 978-83-60757-46-8
Fotografie potraw:
© Krzysztof Kozanowski
Fotografie filetowania:
© Karolina Rutkowska
Ilustracje:
© Michał Kleczkowski
Opracowanie:
Agencja Wydawnicza EkoPress
/
601 311 838
Druk i oprawa:
Drukarnia ARES s.c.
Copyright:
© WWF Polska & Fundacja Szkoła na Widelcu
wydrukowano na papierze ekologicznym Cyclus print
MASZ WYBÓR
PORADNIK RYBNY
CERTYFIKATY
GATUNKI RYB
5
9
19
21
PRZEPISY
Przystawki
Wiosenna sałatka z łososiem i fasolką szparagową
Gravalax z grzankami i koprem włoskim
Ostrygi z granitą z ogórka i imbirem
Ostrygi w panko z emulsją z pieczonej papryki
Sałatka „Najsztub” z wędzonymi szprotami
Smażone śledzie z ziemniakiem i kwaśną śmietaną
Chrupiący filet z karpia z japońskim majonezem
i sałatką z brukselki i ogórka
Zupy
28
30
32
34
36
38
40
42
44
46
48
50
52
54
56
58
60
62
64
66
68
Zupa grzybowa z czarniakiem
Klasyczna pomidorowa z lanymi kluskami i czarniakiem
Indyjska zupa curry z owocami morza
Dania główne
Łosoś en papillote
Smażona makrela z pieczoną papryką i oliwkami
Smażona makrela z ziemniakiem i burakami
Czarniak z grzybami oraz wiosennymi sałatami
Spaghetti z omułkami i czarniakiem oraz koprem włoskim
Plamiak z sosem parmezanowym i warzywami
Filet z plamiaka z boczkiem, purée ziemniaczanym
oraz sosem miętowym
Szafranowe risotto z plamiakiem i omułkami
Plamiak smażony na maśle z sosem grzybowym
i purée ziemniaczanym
Fish burger z jajkiem i sosem tatarskim
JAKA RYBA NA OBIAD? PORADNIK KONSUMENTA
© M. Kalinowska / WWF Polska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin