Sadowska H. - Najsmaczniejsze Zupy.pdf
(
3175 KB
)
Pobierz
H. SADOWSKA
Najsmaczniejsze
ZUPY
WIADOMOŚCI OGÓLNE
ZUPY W NASZYCH JADŁOSPISACH
Zupy, jedne z najpopularniejszych dań, odgryw ają dużą
rolę w naszym codziennym żywieniu. Stanowią nieodłączną
część każdego obiadu i to zarówno najskromniejszego, jak
również bardzo wykwintnego. Zupy mleczne jako potraw y
o dużej w artości odżywczej podawane być m ogą (szczególnie
dzieciom) na pierwszy posiłek — śniadanie.
5
Zwyczaj podawania zupy do obiadu, jako dania pierw
szego, nie jest rzeczą przypadku; ma swoje głębokie uza
sadnienie w działaniu tej potraw y na ustrój człowieka.
W yw ary z mięsa, ryb i jarzyn, na których przyrządzana
jest znaczna część zup, pobudzają w przewodzie pokarm o
w ym człowieka wydzielanie soków trawiennych, a tym
sam ym w zm agają apetyt oraz zwiększają przyswajalność
składników odżywczych pokarmów.
Zupy posiadają ponadto wysoką w artość odżywczą, choć
w większości nie odznaczają się dużą kalorycznością; zaspo
k ajają głód tylko na krótko. Z zupą wprowadzamy do orga
nizmu różne składniki odżywcze: białka, węglowodany,
tłuszcze, sole mineralne, witaminy.
Białko zwierzęce zaw ierają zupy mięsne i mleczne, białko
roślinne znajduje się w dużych ilościach w zupach fasolo
w ych i grochowych. W węglowodany bogate są zupy z ka
szą i dodatkami m ącznym i (makarony, kluski itp.). Zupy
z jarzyn i owoców dostarczają organizmowi dużą ilość soli
m ineralnych, np. zupa z zielonego groszku czy fasoli szpa
ragowej bogata jest w żelazo i fosfor, zupy ziemniaczane
posiadają dużą ilość potasu. Poza tym zupy owocowe i ja
rzynowe są źródłem witamin, w k tóre można je jeszcze
wzbogacić, dodając do gotowej zupy surowe soki z m ar
chwi, pomidorów, buraków, kapusty czy owoców, w zależ
ności *od rodzaju przyrządzanej zupy. Zielone jarzyny do
dawane do zup w stanie surow ym (koperek, zielona pie
truszka, szczypiorek) również są bogate w witaminy.
Śm ietana, masło, żółtka jaj, którym i przypraw iam y wiele
różnych zup, podnoszą ich w artość kaloryczną oraz sm a
kową.
Plik z chomika:
narmin
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia żydów polskich - Wirkowski E.pdf
(19676 KB)
Białoruska Kuchnia.pdf
(16028 KB)
Barowicz T. - Ruszty, rożny, wędzarnie.pdf
(19460 KB)
Kopeć K. - Warzywa korzeniowe.pdf
(21338 KB)
Kossowski T. - Mięso i przetwory mięsne.pdf
(12916 KB)
Inne foldery tego chomika:
3 Ultimatum Bourne'a audiobook
A. Mucha
Afremov
Ash Vs Evil Dead S03 PL
BEATRIX POTTER
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin