3h temu.docx

(87 KB) Pobierz


3h temu

Placki po góralsku. Najlepiej smakują z masłem czosnkowym

Banalnie proste, a smakują obłędnie. Moskole, czyli tradycyjne góralskie placki, to szybki pomysł na obiad czy przekąskę. By je przygotować, potrzebujesz: kilograma ugotowanych ziemniaków, 200-300 g mąki pszennej, 1 jajka i szczypty soli. W wideo znajdziesz też przepis na masło czosnkowe.Zwiń

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\cHJldmIuCiFlXV1VMURSfmUbFBk_WxQ4KQgKQzkZTHpzW1xbfUZOeHscFgg_F00iOgs=.jpg

 

Moskole, czyli placki po góralsku

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\7d14b7f2fc3646eb23f54ff4919e0011f33fc85b.jpeg

Składniki

·                      1 kg ziemniaków

·                      50 dag mąki

·                      2 jajka

·                      3/4 szklanki kwaśnego mleka

·                      olej do smażenia

·                      sól, pieprz

Przygotowanie

1.     ■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

2.     ■ Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko.

3.     ■ Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na

4.     plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm.

5.     ■ Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin