3h temu
Placki po góralsku. Najlepiej smakują z masłem czosnkowym
Banalnie proste, a smakują obłędnie. Moskole, czyli tradycyjne góralskie placki, to szybki pomysł na obiad czy przekąskę. By je przygotować, potrzebujesz: kilograma ugotowanych ziemniaków, 200-300 g mąki pszennej, 1 jajka i szczypty soli. W wideo znajdziesz też przepis na masło czosnkowe.Zwiń
· 1 kg ziemniaków
· 50 dag mąki
· 2 jajka
· 3/4 szklanki kwaśnego mleka
· olej do smażenia
· sól, pieprz
1. ■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
2. ■ Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko.
3. ■ Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na
4. plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm.
5. ■ Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.
Lena.501