Dania mączne - makarony, naleśniki, pierogi.pdf

(28027 KB) Pobierz
\
"t#
ł'#-
"*6fieę#e'
'ffiśE"*'
'\
śd
"aĘ
\_ 'u
-i--Ę--EĘ_
*
.s*
-"Ę'i*r-
K*"
kurkami
(.lannelloni
Czeskie
knedliczki
(lannelloni
z
...........
18
............................
18
..............46
Czeskie knedliczki
bramtrorovc
Irarfalle z
kurczakicm
Ilarfalle
z
łososiem.......
I.usilli
ze
szparagami.....
Fusilli
z
pesto...............
(ziemniaczane).............................................. 46
...........
11
.......'''
10
........1?
.........11
.............2.5
Gnocchi z
grzvbami
........................22
Kluski
lane.....
parze
(paror.vańce).'''....................
24
Kluski
na
Kluski
ś|ąskie
''.'.......'............2Z
..................21
Kluski
z
makiem
Knedle
z
truskau'kami
Kopvtka
..........23
........
Zz
Łazanki
Makaron
domo'nv,v
Lasagne
z
gri
llor'vanvmi rvarzl'r'vami
............I7
Lasagne
z
mięsem
mielon'vm...........'...........
14
.....'...16
Lasagne
z
tuńczvkiem
.........20
..................3
Makaron
ryżorvv
z
kurczakicm currv
.........
13
Makaron
Z
Serem
białvm
............................... 3
Nlakaron
soba
z tofu
i arvokado....................
14
Nlakaron udon
z
tofu
i
krer'i,ętkami
............
13
Makaron ze śrvieżvmijagodami
....................
4
N{cksvkańskie
pierożki
Z
tortilli
..........'...'...
36
N'loskole
.........24
Muszle
nadziervane
szpinakicm
.................... 6
Muszle
z
brie
i
żuralvinami
....'''......'.............. 6
Naleśniki
biszkoptowe
zkonfiturąz
różv...
51
Naleśniki
kIasvczne''....................................
47
Nalcśniki
nadziervane
scrkicm
homogen izor'vanym
............... .........
49
Naleśniki
śmietankorve
z
orłrlcami
............
49
Naleśni
ki
truskaw'korvc
....''........'''..............
50
Naleśniki
z bial.vm
serkiem
..................'....'.
47
.....''..50
Naleśnik
maślany..........
....................39
Omlet
bratowej
omlet
ciepło-zimno cioci
tIelci'.......'..........
Omlet
Omlet
Omlet
Omlet
39
lrancuski
............................................
38
z
konliturą
r'
róż'v ....................'.....'...
3B
z
pomidorami
i
cllilvkami
..................'ł0
z
Pappardelle
z
szynką parmeńską
i
rukolą
..
12
Paszteciki
pi'nvnc
z nadzieniem mięsnvm
....52
Pełnoziarniste penne
Z
kurczakiem
......'....'.. 9
Penne
z
grillov.aną
cukinią
i
osc'vpkiem
..'.'..
B
Penne
z suszon-vmi
pomidorami
....................
B
........................29
Pierogi
lenirve
.......................29
Pierogi
ruskie
Pierogi
z
jagodami
........................................
30
ziemniakami
...........'ł0
a-
h:.*"\'
'
..::s...
.:,\.
*
i
'
\:
'{łł
*
'
]
Ę!
\*
''-::
:*
j'
'3"-::Y{ry.rc'
Y,:I:
rf
łł,Yf},:_*';
-
Makaron
domowy
3
3
Makaron
i50
szkl.
mąki
z
serembiałym
200
g
makaronu
rurki
g
serabiałego
jajka
%
szkl.
wody
sxcxypta soll
'
3 łyżkimasta
Mąkę
przesiać
na
stolnicę.
Usypać
kopiec,
zr<lbić
wgłębienie, wbić
jajka,
dodać sól
i
wyrabiać ciasto.
W
razie
potrzeby
stopniowo dolewać
wody.
Wyrobione na jednolitą
masę
ciasto
rozwałkować
na
cienkie
placki
i
po-
zostawić
do
wyschnięcia. Kiedy placki
obeschną,
pokroić
je
w
paski
szeroko-
ściokoło
3-5
cm.
Paski
ciasta ułożyć
jeden na
drugim i ostrym
nożem
kro-
cienkie
kluseczki.
Następnie
goto-
wać
je
we
wrzącej, osolonej
wodzie.
Po
wypłynięciu
na
wierzch
odcedzić
kluski
i
polać zimną
wodą, aby
się
nie
posklejały.
)
l:żcczki
cukru
trzcitu',wtgo
Makaron
ugotować,
wyłożyć
gorą-
cy
na
ogrzany
półmisek.
Wymieszać
z masłem
i
posypać grubo pokruszo-
nym
Serem.
Podawać posypany
cu-
krem trzcinowym.
:ął:*-''
Makaron
domowy można również
wysuszyć
na
ściereczce
i
przechować
w papierowej torbie.
3
';ł
*:-
,..1,
Spaghetti bolognese
'
700-800
-wotowego
łł,
-ł,
gmięsa wiepr7owo-
Ł.
'
j
'
2
7ąbki czosnku
łyżki
oleju
'
1
słoiczek
sosu
zbazJlią
do
spaghetti
'
przyprawa do
spaghetti
' przJprawd
włoska
ser 1olry
do
posypcmi,t
'
natka pietrusTki
makaron
spagherri
Na
rozgrzanym
oleju
zeszklić
obrany
i
posiekany
czosnek.
Dodać
mięso,
podsmażyć,
a
następnie dodać
SoS ze
słoiczka.
Przyprawę
do
spaghetti roz-
robić według przepisu na
opakowaniu
i
dodać
do
sosu
z
mięsem.
Posypać
przyprawą włoską, wymieszać
i
dusić
SoS
na
wolnym
ogniu.
Przyprawić
solą
do
smaku.
Makaron
spaghetti ugoto-
wać według
przepisu na opakowaniu.
Odcedzić,
wylożyć
na
talerz,
polać
Sosem'
sos poprószyć
startym
serem
żóŁtym
i
posiekaną
natką.
Smaku-
je
podane
z
czerwonym półwytraw-
nym winem.
n'*
"
200
gmakaroltu
świderki
'
20O
g
czarn1ch
jagód
'
5
\żeczek cukru
"
4-5
tyzek
śmietany
Makaron
ugotować
i
odcedzić.
Ja.
gody
przebrać,
opłukać
parokrotnie
i
utrzeć, dodając cukier,
a na
koniec
śmietanę.
Masą
jagodową
polać
ostu-
dzony
makaron.
t
t
,!
pomidorów
Spaghetti
z
sosem
ze świezych
, 200
g
makaronu
spaghetti
'
700
g
pomidorów
maliltowyclt
:-:,
"{t:
..t
:a-,
'
2
łyżeczki masła
-
2
łyżki
ltartego
parme7anu
'
sóI,
piepr7
Spaghetti
napoli
'
"
1
pus7ka
pomidorów pelati
ząbek czosnek
-
1
mała cebula
1
,
Pomidory
wlożyć
do
garnka,
zalać
wrzątkiem
i
zostawić
na
1
min.
od-
lać
wodę
i
obrać
pomidory ze
skór-
ki.
Każdy
pomidor
przeciąć
na
pól,
wyciąć
szypułkę
i
oczyścić
z
nasion,
pokroić
w
kostkę'
W
rondlu
rozpu-
ścićmasło
i
wrzucić pokrojone
po-
midory,
dusić
pod
przykryciem
ok.
wa,
zwiększając
ogień
i
stale
miesza-
jąc.
Doprawić
solą
i
świeżo
mielonym
czarnym
pieprzem.
Makaron
ugotować
al
dente w
lelę
ko
osolonej wodzie.
Odcedzić
i
wy-
mieszać
z
gorącym
Sosem. Podawać
posypane świeżo
Starym
parmezanem
bazylią,
miętą
lub
świe-
oraz
świeżą
żym oregano.
10
min. Następnie odparować
warzy-
'
'
'
1
pęc7ek
świeżejbazylii
1
maĘ
Dęczek
oTegan()
sóI,
piepr7
sTcTypta
cukru
g
makaronu
sPaglrctti
'
2
bżki
stdrtego
parme7anu
"
400
Czosnek
i
cebulę obrać,
drobno
po-
siekać,
wrzucić
11a
rozgrzaną
oliwę.
Smażyć,
wszystko
się zeszkli
(nie
powinno
się
przysmażyć).
Następnie
dodać calą
zawartość
puszki z
pomi-
dorkami pelati.
Dusić
około
15
min,
pomidory się
rozpadną
i
utworzą
gęSty
SoS.
Doprawić
solą,
pieprzem
i
cukrem.
Wrzucić
zioŁa
i
wymie-
szać.
Makaron
ugotować
al
dente;
do
wody dodać
Ż-3
łyżkioleju'
aby
makaron
się
nie
sklejał. odcedzić,
na|ożyć
na
talerz,
polać
sosem
i
po-
sypać
parmezanem.
ozdobić listkami
bazylii.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin