CIASTO GÓRA LODOWA.docx

(216 KB) Pobierz

CIASTO GÓRA LODOWA

http://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2018/08/Ciasto-g%C3%B3ra-lodowa-12.jpg  Ciasto góra lodowa

PrevNext

Ciasto góra lodowa to jedno ze smaczniejszych ciast przekładanych z kremem jakie jadłam. Pomimo dziwnej nazwy ciasto jest niesamowicie pyszne i zachęcam do przygotowania i wypróbowania.

Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego, który nasączamy kawą i przekładamy domowym kremem budyniowym. Oczywiście możesz go zastąpić np. kremem karpatkowym dostępnym w sklepie, ale zachęcam do przygotowania domowej wersji kremu.

Wierzch ciasta to biszkopty włożone w krem budyniowy i zatopione w przepysznej polewie na bazie mleka w proszku. Polewę dzielimy na dwie części i uzyskujemy wersję mleczną i kakaową.

Dzięki połączeniu tych warstw uzyskuje super smaczne ciasto, które na pewno nie jednej osobie przypadnie do gustu. Ciasto jest słodkie z lekkim kremem i puszystym biszkoptem.

CIASTO GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

§                      4 jajka, duże

§                      3/4 szklanki cukru

§                      3/4 szklanki mąki tortowej

§                      2 łyżki kakao

§                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

§                      szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

§                      500 ml mleka

§                      2 żółtka

§                      1/2 szklanki cukru

§                      2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek

§                      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

§                      200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

§                      200 g masła lub margaryny

§                      1/2 szklanki wody

§                      1/2 szklanki cukru

§                      2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka

§                      1 1/2 łyżki kakao

DODATKOWO:

§                      1/2 szklanki mocnego naparu z kawy

§                      opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin