Leczo w bułce.docx

(75 KB) Pobierz

Leczo w bułce

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,20450315.htmlC:\Documents and Settings\user\Pulpit\z20450095V,haps.jpg

Co robio i lekarze, i kucharze? Leczo. Nie bądź gorszy i też zrób sobie leczo. Bądź lepszy i zrób jedyne w swoim rodzaju przenośne leczo w bułce. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, na przejażdżkę rowerową albo w podróż. Możesz je po prostu przenieść z kuchni do pokoju i wcinać, oglądając seriale. Lecz bądź pewien, że przenośne leczo przeniesie cię do kulinarnego raju.

 

Składniki:

15 dag wędzonego boczku

25 dag kiełbasy zwyczajnej

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 czerwone papryki

3 zielone papryki

puszka krojonych pomidorów

koncentrat pomidorowy

słodka papryka mielona

3 łyżki oliwy

łyżeczka tymianku

łyżeczka rozmarynu

pół łyżeczki chili

natka pietruszki

sól, pieprz

do posmarowania: białko

do posypania: sezam, mak, kminek, słonecznik

 

Wykonanie:

W garnku rozgrzej w oliwę i wrzuć cebulę, smaż aby będzie szklista. Dodaj do pokrojony boczek, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodaj pokrojoną paprykę. Gotuj chwilę. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Przypraw tymiankiem, rozmarynem, chili, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i duś około 20 minut, aż płyn wyparuje. Jeśli chcesz zrobić nadziewane bułeczki - farsz nie może być wodnisty. Ciasto do pizzy podziel na 6 równych części, na każdej z nich połóż posiekaną natkę pietruszki, a potem wyłóż porcję leczo i zawiń tak, aby powstała bułeczka z nadzieniem. Każdą z nich posmaruj po wierzchu białkiem, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub słonecznikiem. Piecz przez 15 minut w 180°C.

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,20450315.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin