Moussaka.docx

(83 KB) Pobierz

Moussaka

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,160709,22466125.htmlC:\Documents and Settings\user\Pulpit\z22534089V,Moussaka.jpg

Grecję lubimy za słońce, zabytki i oliwki. Poza tym za humor. Danie, którego nazwa brzmi jakby był to mus, to tak naprawdę zapiekanka z bakłażanem i mięsem. Grecy widzą co dobre, bo to prawdziwa delicja.

 

Składniki:

2 duże bakłażany

1/4 szklanki oliwy extra vergine

100g tartego parmezanu

sól

pieprz

 

Na sos mięsno-pomidorowy:

500 g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

100 ml wytrawnego białego wina

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki chili

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka cukru

 

Na sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

400 ml mleka

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dodatkowo:

Forma żaroodporna o wymiarach około 28x18 cm

Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

 

Wykonanie:

Przygotuj bakłażany: pokrój je w talarki o grubości 0,5 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami. Przełóż plastry bakłażana na blaszkę i przy pomocy pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż bakłażany mocno się zrumienią.

 

Przygotuj sos mięsno-pomidorowy: cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na oleju, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Wlej wino i podgrzewaj, do momentu kiedy połowa płynu odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz natką pietruszki, oregano, chili, cynamonem i łyżeczką cukru. Dopraw sos solą oraz pieprzem i duś na minimalnym ogniu około 15 minut.

 

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

 

Przygotuj zapiekankę: plastry bakłażana podziel na trzy części. Na dno formy żaroodpornej wyłóż pierwszą część plastrów bakłażana i nałóż na nie połowę sosu mięsno-pomidorowego. Następnie rozłóż kolejną warstwę bakłażana oraz resztę sosu mięsnego. Na wierzchu wyłóż pozostałe bakłażany, polej całość sosem beszamelowym i posyp tartym parmezanem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,160709,22466125.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin