Ciasto kokosowe z borówkami.docx

(97 KB) Pobierz

Ciasto kokosowe z borówkami

Aromatyczne, kokosowe ciasto/placek/babka z borówkami. Bezglutenowe,  mimo to długo zachowuje świeżość. Borówki można zamienić na inne owoce - porzeczki, jagody, maliny, wiśnie, morele, … Ot, taki placek do poobiedniej kawy

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Ciasto_kokosowe_z_borowkami_IV.jpg

Składniki:

·         150 g miękkiego masła

·         3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)

·         5 jajek

·         1 szklanka wiórków kokosowych + do wysypania foremki

·         1/4 szklanki maki ryżowej

·         1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, bezglutenowy)

·         1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)

·         szczypta soli

·         2/3 szklanki borówek

·         cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 27 na 8 cm. Posmarować masłem  i wysypać np. wiórkami. 

Piekarnik rozgrzać do 180 °C

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić pianę ze szczyptą soli. W trzech turach dodać do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełożyć do foremki, posypać borówkami. Piec 35 minut (opcja góra-dół), po czym nastawić piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 15 minut. Wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin