Zofia Maciesowicz - Mleko w potrawach i napojach 1979.pdf
(
9581 KB
)
Pobierz
ZOFIA M A C I E S O W I C Z
W POT
I NAP
/
m gr ini. Z O F IA M A C IE S O W IC Z
mleko
w
potrawach
i napojach
Wydanie VI
<
A
>
WATRA
W Y D A W N IC T W O „ W A T R A " W A R S Z A W A 1979
Opiniodawca
mgr
inż.
Anna Gasikowa
Redaktor
inż. Alina Stradecka
Ilustracje wykonała
Hanna Przeżdziecka
Okładkę projektowała
Halina Siewierska-Gutsche
Redaktor techniczny
Irena Torzewska
Korektor
Danuta Witkowska
637.1 .64.021
W książce znajdują się przepisy na różnorodne po
trawy z mleka i jego przetworów (sery, maślanka,
serwatka, śmietanka) podawane na zimno i na go
rąco. Oprócz mleka naturalnego, wykorzystano w
przepisach mleko w proszku. W części ogólnej omó
wiono wartość odżywczą mleka, zastosowanie tego
produktu w codziennym żywieniu ludzi zdrowych
oraz w żywieniu dietetycznym. Książka przeznaczo
na dla kobiet prowadzących gospodarstwo domo
we w mieście i na wsi.
Ministerstwo Oświaty i Wychowania pismem PR4 -
5521 „W atra" - 5/72 z dnia 19.IV.1972 r. zatwier
dziło tę książkę do bibliotek szkolnych kl. VII—
VIII
szkoły podstawowej.
4HSz.until.E.o.T!
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Printed in Poland
WYDAWNICTWO „WATRA"
Warszawa 1979
Wydanie VI. Nakład 49 750 -)- 250 egz.
Ark. wyd. 7,5. Ark. druk. 7,0.
Symbol 10343/RK. Cena zl 22.-
Druk i oprawa w NRD.
Gdzie gosposia skrzętna
i kucharka chętna.
Przy stole
wesoło -
dobry humor w kolo.
Tym miłym wierszykiem rozpoczyna „Praktyczny Kucharz Warszaw
ski” (wydanie z 1895 r.) swój poradnik, w którym podaje przepisy na
różne potrawy, wypieki itp. Od tego czasu minęło wiele lat, zmieniło się
dużo i na pewno przepisy w stylu
,,na garniec mąki bierze się 12 lutów
drożdży, gdy ciasto podrośnie, wlać 60 żółtek ubitych do białości z 2 funta
mi cukru...”
nie mają już zastosowania. Niemniej w dalszym ciągu ambi
cją „dobrej gospodyni” jest gotować smacznie. Ale obecnie wiadomo
już, że nasze posiłki powinny być nie tylko smaczne, możliwie tanie i nie
zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim pełnowartościowe pod wzglę
dem odżywczym. Jednak urozmaicenie jadłospisów - bardzo istotne z
punktu widzenia prawidłowego żywienia - jest niejednokrotnie, tym bar
dziej dla niedoświadczonej gospodyni, trudne do zrealizowania.
Podane w tej pracy przepisy na potrawy z mleka i jego przetworów -
pod różnymi postaciami i w różnej formie - powinny urozmaicać domo
we jadłospisy. Przepisy są różne: jedne droższe, inne tanie, mniej i bar
dziej pracochłonne, przeznaczone na uroczyste okazje i na co dzień. Za
leżnie więc od gustu, możliwości finansowych oraz warunków, w jakich
posiłek będzie przygotowany, należy wybrać odpowiedni przepis.
Umiejętność użycia mleka w potrawie jest tym bardziej ważna, że zre
alizowanie normy mleka w dziennej racji pokarmowej nasuwa nieraz
pewne trudności. Często brak wyrobionego nawyku wypicia właściwej
porcji mleka albo istnieją przyczyny zmuszające do „zamaskowania”
go w potrawie lub wręcz zastąpienia produktem „mleko-pochodnym” .
We wszystkich natomiast podanych przepisach mleko lub jego przetwo
ry stanowią podstawowy albo bardzo istotny składnik.
Plik z chomika:
siomak
Inne pliki z tego folderu:
Habielski R - Polityczna historia mediów w polsce w XX wieku.pdf
(25221 KB)
Remuszko S - Gazeta Wyborcza. Początki i okolice.pdf
(12514 KB)
Crasher M, Bess J - Pacjent na oddziale psychiatrycznym. Wskazówki praktyczne [2013].pdf
(36884 KB)
Dietetyczna książka kucharska 1986.pdf
(31297 KB)
Dobra wieść niosą jeść 1979.pdf
(23287 KB)
Inne foldery tego chomika:
_nowości
Anthony de Mello - Zbiór Książek
Books Czytamy w orginale
czytamy w orginale- ang
DIY Solar Power
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin