'Mikroorganizmy w żywności i żywieniu' J. Gawęcki.pdf

(27208 KB) Pobierz
SPIS
TREŚC I
li111
<
i'mvęcki,
Zdzisława
t
Libudzisz
hl
tl'dt1kcj
i
....
.....
.
....
..
...
..
.
...
.
.•
...............
.
.......
.....
..
,
7
1
1111d1
.l11I
I
1
/fr/1•1111
Oberman
1W
IAT
MIKROORGANIZMÓW
.
.
...
.
......
.
....
.
............
.
...
.
....
. ,
1
d1it1I
2
111
t)
,/
/1/11wa
Libudzisz
~
111
IH>FLORA
PRZEWODU POKARMOWEGO
CZŁOWIEKA
11
1
I
WPŁYW
NA
ORGANIZM
.
..........
.....
...
.
..
.
.........
.....
. ,,,
li
1
1
111d1.inl
3
/llg11/ew
Czarnecki,
Maria Czarnecka
1
IUll
>YCYJNE
WYKORZYSTANIE MIKROORGANIZMÓW
W
PllO DUKCJI
ŻYWNOŚCI
......
.
...............
.
....
.
.
..
...
....
.. , , ,
11
Hi
1
.iul
4
1,d1
Józef
Korczak
tvl
!KROORGANIZMY W
PRZETWÓRSTWIE
DOMOWYM
I
IH
'
ll
NOLOGII
POTRAW ..
....
.
.
....
......
...
..
.
..
......
.
.
.
.
...
.
..
..
lfo1d1.ial
5
/
1111111/a
Kołożyn-Krajewska,
(1'/
lrwd.
Nowak
I
\'W
N
OŚĆ
FERMENTOWANA
W KUCHNIACH
IWŻN YCH
NARODÓW ......
..
.................
..
...
..
.
.
.
.
...........
81
1
1111.d:t.ia
l
6
lrhlslmvtt
Lib11dzisz
/
YWNOŚĆ
PROBl
OTY('/,Nt\
I
I
I
I
I
I
11
I
I
I
I
I
I.
I
I
••
• '''.
'
I
I
I'.
'
I
.
'.'
I
I)\
"
H111d
1l11
ł
I
Wl11tld111/1•rz
Gmj1•k,
Marcin
Schmidt
ZY
WNOŚC.:I
..
............
..................
.
..
...
....
..
.
..
..
..
..
.
. .
Rozdział
~
ll<JWO
RCJ/\NJ
ZMY
W
NOWOCZESNEJ
BIOTECHNOLOGI!
8
OD REDAKCJI
103
li
Iii
111111
"11111zmy,
choć
niewidoczne
gołym
okiem,
swoją
łączną
masą pr1.cwy>~:111j11
Kry.1·1yna
Trojanowska
MIKROORGANIZMY
NIEPOŻĄDANE
W
ŻYWNOŚCI
I
SKUTKJ
JCHODDZIAŁYWANIA
Rozd
ział
..
..
...
.
....
...
..
.
.
.
.
....
.
.
.
.
..
.
....
117
9
lle111)1k
Gertig
OCI
!RONA
KONSUMENTA W
ŚWIETLE
OBOWIĄZUJĄCYCH
PRZEPISÓW PRAWNYCH
..
.
.........
.
.....
.........
.
........
.
......
137
1
111111.l
J\i1my
życ
ia
na
ziemi
i
nie
mają
sobie
równych
pod wzgl'(dem
sl
rukturn
ł
11l'l
1111
I
1111
I
il11il11•1m•i
rM norodności.
przy tym
wszechobecne,
potrafiąc
żyć
w
sti,:żo11yl•h
111
1
1111111
li k
w11sliw
i
zasad,
w
głęb
inach
oceanów i
gorących
źródłach.
O
możl
i
wośc
in\.'h
11
1
1M11w11w1·..:ych
ziemskich
mikroorganizmów
świadczy
dobitnie
ich
obecność
w
prt'lh
l1
I
11
li
v11111111p1 1ywh:zionych
z
Ks
iężyca
przez
statek „Apollo"
ł
2,
co oznacza,
że zawłc\.'111
111
11111111.1
1
d
kilku
lut
y
przez
którąś
z
misj
i
eksploracyjnych
zdołały
przeżyć
panujt1
1
cu
111
11
l1111y111
I
d
o
l
m~
ekstremalne
warunki,
z
promieniowaniem
kosmicznym
wląc
zn
ic.
I'111
·1
I
wludzy o
drobnoustrojach
zawdz
ięczamy
wynalezieniu
mikroskopu i
obHu1w11
1111
1
1
11111d11I.0111111ym
w
pierwszej
połowie
XVII
wieku
przez
holenderskiego kupca
Lcc11w1111
11111
I
1
111
11
l111d11niom
francuskiego uczonego
Ludwika Pasteura, który dwa
wicki
p6/1111•1
1
1
pdl
1.
I
11
li
1duli1ości
rcrmentacyj
ne i
chorobotwórcze.
Od
tego czasu
rozwinęła
siQ
p~1l
\•i
1111
I
il
1
1111111·
1
1.w11na
mikrobiologią,
która
zaj
muje
się
warunkami rozwoju
i przcjf1w1111il
,
111
d111li11m1strojów oraz
przemianami,
jakie
wywołują
one w
środowisku
bylow11111
11
I
1111·
1111
11111\'h
>.ywych.
Od
niedawna
oblicze
mikrobiologii
radykalnie
odmieniła
mo:.>liwoA
1
I'"
111111111
p11110111u
mik
roorganizmów i
dokonywania w
nim
określonych
zmian.
lh.i\•lil
1111111d
11•
~l·kwcncjonowan
ia
DNA
mikrobiolodzy
zyskali
bowiem precyzyjne
narzi,:d:tl1•
111
h 11 1111 1poszczególnych
gatunków.
Jednocześnie
zdolności
niektórych
drobnoustrojów
11111
!111 •
li11dmvywunia
fragmentów
obcego
DNA we
własny
materiał
genetyczny
umożl iwiły
I•
1li111il11yl\'
rekombinacj
i i
przyczyn
iły
się
do
rozwoju
i
nżynierii
genetycznej orni
\\'
'''
111
1
11owych
genetycznie
modyfikowanych
organizmów.
Dziś
nau
ka
ta
obcjn111jc
111111
'111J
wy~p1·cj11
lizowanych
dyscyplin
takich,
jak: mikrobiologia
ogólna, mikrobiologi11
li
1111111
1111,
1111
krobio
logia
lekarska,
mikrobiologia
rolnicza,
mikrobiologia
weterym11
yj
1111
11111 111li111l11giu
żywności
,
a
przy tym
coraz
bardziej
ewoluuje
w kierunku biotechnologi i.
t
1
1111
111141 cl1
obnoustrojów
i
skutki
ich
dz
i
ałania,
z
którymi
spotykamy
si'(
na
k11>.dyn1
I
111111,
wl11J'q
~ię
w bardzo znacznym stopniu z
produkcją
żywnośc
i
i
żywien
iem
.
kd1
w
1111l 111111
y111111111y
odgrywają
trudną
do przecenienia
rolę
w
różnych
b
ra
nżac h
p1
1.crnysh1
p11
yw111•1.,10
i
gustronomii,
przyczyniając
s
do
ni
esłychanego
wzbogacenifl
aso1ly111u11t11
p11l
11111111w obecnych
na naszych
stołac
h,
inne
w
znacznej
micrze
odpowicdzi11l11l'
111
p1111111
M11i11ic
jukośc
i
7.ywnośc
i
i
jej
zepsucie.
Podobnie
ma
si
ę
rzecz
z ob1Jcn0Aciq
d101
1110
1111111qmv
w 11t1szym organizmie,
która
1110?-l~
hy~
kMzystna,
przyczyn
i
ając
sit,:
do
ul111
wk1
11
111
11
111\
11
111
1
1.wit;kszcnia
puli dost<;p11yr
h
wi111111111
l'zy
w1111ocnicnia
zdnlnoAci
nhrun11yl·h,
111
1,
1
I
il
.,
111oh•
wi11:1
11ć
sii,:
z
pow11
:/11 y11111
1
~"
1111111111
dl11
1drn
wi11,
wywo
lujq
z11tn1('i11I1·l1111
oliy
111
1
11111111•
JloH 111
t\'P u1kowy
conr1
1·1\1~1
irl
d11N
.11
dowrn
lów
1111
MJllłlWl':tl\
l'lli\
1
cl111l11111
t.111
11111111111w
lnk>L•
I
w
1
11klch
1
•h111oh111
li,
1<11111
d111i1il 11
!1 11w1
)'1
1110
:111· 11k11i
11
,
1'1
;yl.l111l1<
1
1
111
I
I
li
I\
1
1
1/ł
/111
ff
1111>.7.c
być
powszcch11ic
wysl((pującu
w wiciu
krujuch,
w
ly111
1
w
l
'nl~l'l',
l'lwrobu
wr1.odow1
1
żołądka
i dwunustnicy,
którą wiązano
z
nicwłaściwy111
ud>.yw1 ic111 i ocldzialywanic111
1111
stresu.
Tymczasem
całkiem
niedawno
okazało
się, że
za
zdecydowaną
większość
przy
padków tej choroby
odpowiadają
bakterie
Helicobacter pylori
-
zdo
lne
latami
przebywać
w silnie
kwaśnym środowisku żołądka człowieka
dzięki
wysokiej
aktywności
enzymu
ureazy, który
wydzielając
z
białka
amoniak, chroni je
przed
działaniem
kwasu.
Dlatego
wrzody leczy
się
dziś
antybiotykami.
O znaczeniu tego odkrycia
najlepiej
świadczy
przyznanie
w
2005
roku
nagrody
Nobla w dziedzinie r.ledycyny dwóm australijskim
naukowcom, Robinowi
Warrenowi i Barremu Marshallowi
właśnie
za badania
nad Helico-
bacter pylori.
Aby
nasze
kontakty ze
światem
drobnoustroj ów
były
efektywne
i
bezpieczne,
niezbędna
jest
znajomość współczesnej
wiedzy
na
ich
temat, widzianej z perspektywy
trójkąta
ŻYWNOŚĆ-ŻYWIENIE-
ZDROWIE,
a
także
odpowiednich przepisów prawnych. Wie-
dzę tę,
starannie
wyselekcjonowaną
i
podaną
w
przystępnej
formie
przez
wybitnych pol-
skich specjalistów z
zakresu
nauki o
żywności
i
żywieniu,
zawiera niniejsza
książka.
Oddając
tę książkę
w
ręce
Czytelników, pragniemy
podziękować
prof.
dr. hab.
Włodzi­
mierzowi
Bednarskiemu,
którego cenne uwagi
przyczyniły
się
do jej ulepszenia.
Rozdzlal 1
ŚWIAT
MIKROORGANIZMÓW
Prof. dr hab. Helena Oberman
Instytut
Technologii
Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki
Łódzkiej
OGÓLNE
WIADOMOŚCI
O DROBNOUSTROJACH
I
ICH KLASYFIKACJA
'1lowiek
zetknął
s
z mikroorganizmami, poprzez
skutki
ie~ do~rotl
i
~1•j.111
11111
I
111
lll
wcgo
działania,
wiele
tysiącleci wcześniej
nim
po
raz
pierwszy.je
d0Jrz~1.I.
Zy
J~1 11
1
1:
·
·
eh
(w
różnych materiałach)
, za
kazaj
ą
organizmy
1.yw1,
skach
nas
otaczając~
.
.
,
. w or anach wewnl(l11
.11yl'i1
irn
low1
1
111w11duj ąc
rozmaite choroby,
osiedlają
się
na skorze,
wysl~pują
. g
. .
.
·.
I.,
1ilk11'
do
komórek.
Sprzyjają
temu
zarówno
mikroskop1 wymiary
m_ik1
0_01_gan1~.muw,
Jne
.
.
.
biochemiczna.
Te najmniejsze
.jedno
I
d
wwmeż
ich
budowa 1
111ezwy
' '
.
. . .
,
, .
I
111
1u'> rkowe formy
żywe,
niedostrzegalne okiem
nieuzbrOJ
~nym,
i
stn'.eją
ws~ęcl~1c
.1.'1111,
.
s1111
.
.
lU
·
11
'
-c
1
I
/
I
l'
1
.
eJe
ziems'·'e z
yc1·e·
,
'l
toleruj·
"C
ekstremalne warunki,
zakreślają
gra111ce
zyc1tt
1111
l11
w takiej postaci,
jaka jest
nam
znana.
11ii
.,
.
.
•'
N
ie
ma rzesady w stwierdzeniu,
że „żyj emy
w
oceanie
drobnoustroJO
o~
p1 wszcg'.>
W
e1
p
.
,
i11
ldl·chu"
otoczeni przez me zarowno na
z· ·
ja
k
i
w. biosferze
.
,
Badania
NAS/\
'
n
.i
iem1,
·
·
.
,
.
.
.
o
d
3
do
32
km
potwierdz ił
y
bowiem
rów
111eż
obecnosc drobnousll
1
·
1
O
JOW.
wyso
k
o
Ś
c1
·
W
tlcbie
nawet
na
głębokości
do
ki l
kudziesięci
u
metrów,
stwierdzane
są z1~ian_y
).1
o
0
h
•d .
i,:
I'
I
l'/,l\C
ro
OWIS
ka
.
Jest
to
oczywiste
bowiem w
1
gramie gleby
uprawnej
znaJclllJC
s1
od
..
IO" do
109
aktywnych
komórek
bakteri
i.
.
.
"
Nu
naszej
planecie
całkowita
masa
drobnoustrojów
jest .od
5.
do
25
razy
~
1
i,:~sw.
i
,n
ż
111
lkowita
masa
wodnych
i
l
ądo
wych
zwi e
rzęcyc h
form
życia.
Bio
rąc
pod
uw.ig((
lm1
<il',o
1
k".
tempo
obliczono, w wa
runkach.
',
..
y zalo"zeniu
c
nowe
J
JOkoil'llil·
powsl1
rn
I()
12
min111
(np.
/:'.1·cl1C'f"l<'ftt(I
c·11/I)
1le
llYl
l,
l
lZ
'
'
k
ó
k'
,'
I
\
dl
ll
'k"
a
1
'
I
OSO
I
1111
I
111
·c.z,
1n1'c1·aJ·
'•
to
musu
h11l,
ll•11
wy
p
1
rn
lilł,11w11
11i1
I
0
111
r
i
w
<.:
ltlJ, ll
'
ą
'
liylnhy
wii;
ksl'u
od
mnsy
ziumi.
,
,
1
1
1.,
••
'/.
J
,
'
lllll\111
s
1
111,11
w·'
„1
,,
lh
1 lud
1i
111
d11
11
y~11l
1
1·i 1'1,lmvil'k11 wy111k11, i.l'
jl'N
I
rn1
Hll'OW
·
os1
I
li
1
I
'
·
·j
111ki
1111111
juk
l't.iow
I
l'
I
I
o
wyHi>
1
I
1
(
1
'
1111
llll
ll
l
I
111
J 11
1t
. y,
11
11'1J\lloń~
k111111\11
k
l11ild1
1
1
,111
·
J!'1 rn
l
100
d11 100
1
i111y 1
d
y11,
111!11
1~111
ni
i1lil1
l11
i
I
11111111
I
I
111 ll11u•J 1
1wl1111~111•
1
•1y
I
Prof.
dr
hab.
Jan
Gawęcki
Uniwersytet
Przyrodniczy w
Poznaniu
Prof.
dr
hab.
Zdzisława
Libudzisz
Politechnika
Łódzka
Ją_
kła aktywność
ś
v~I>
rozmnażania
się
mikroorganizmc~w,
że
że
01~1y11111I
1\1
//, (l/11
1
11111111
-----~
11
111
1
1
11111
11
i11łlt•z,11y
111i
wyjqlk1111il
p111l.111 l11t1 p1111111d11J1 111
t'h1·0111ow111k•
pojc•cly111•t11
1
1 1
l'I I 1 d1
1111
pi1111, t'O
powoduje,
'i.I'
N
h11plo
l
~l1011ł
H1111111rni11jq
s
i
~
wcgclal
yw
nk
(h1•1
il
1 I 111
11)
111
·1•1
pod1.l11l. Proces plciowy
(gt.l11t•1111yw11y)
dotyczy
tylko niektórych
gul
1111kc1w
1111 .
I''
ylili•111ć
poswć
koniugacji
(
łączenie
cech),
lrnnsdukcji
(przenoszenie
cech
p11.y
I'"
1
l1111i11
wirusów)
bądt
transformacji
(przenoszenie
cech za
pomocą
DNI\).
1
1.
1111 d1oh11ous1rojów typu eukariota
jest
posiadanie
oblonionych
struktur
umieszcm
11
li
1
v
1
11p
łl11.111ic
komórkowej. Dotyczy
to
zarówno
ukształtowanego
jądra
komórki,
I
I
t
111111111 111kich,
jak: mitochondria
(odpowiedzialne
za procesy oddechowe)
ornz,
ltl·
11•1pł·1
111
v
(W komórkach
form
fotosyntetyzujących).
DNA
jest obecny w
jądrze
jilko
11
h
I
11111
lł111nw11
zbudowana
z chromozomów,
które
zawi
erają
ponadto
specjalne bialkH,
11
łi11l111
dl11
llkspresji
genu.
Występują
tam
również
inne
organelle:
m.in.
rybosomy
1111
1
v1111•1.y
b
i
a
ł
ek)
czy
substancje
zapasowe (np. glikogen).
I
111
11111111
posiadają
dwie
kopie
każdego
genu (poza
nielicznymi
wyjątkami),
co
pown
I
q ' p11d
w1.glQ
płciowym
diploidami.
Rozmnażają
się
przez
bezpłciowy
podi'.i11
I
clem
11111il
11wy
I/lub
drogą płciową.
I
1
1
i1
~1 11wio
ne
elementy
klasyfikacji drobnoustrojów
stanowią
rodzaj
klasyf'ik1 jl
11
I
h
111
J
1.mierzającej
do ustalenia pokrewieilstwa
pomiędzy
drobnoustrojami
.
kkl
111
111
il
l1i111l
w
trudne,
j
eżeli
nie
ni
emożliwe,
w
świ
etle
ogromnej
różnorod
ności
rn1•11
1 11
nvych,
ich
zmien
ności
i
ewolucyjnych
przekształceil
zachodzących
we
wszyNt
I
1h •11 lll'h
życia
drobnoustrojów. Klasyfikacje i
związane
z
tym nazewnictwo
w
ty111
I
h
1'111łl1·g11ją
więc częstym,
daleko
posuniętym
zmianom. Sprzyja
temu
rozwój b11d11(1
I
''
l'~l11 j11cych
techniki genetyczne do klasyfikowania form
żywych.
Pozwalają
011c
1111
11
111
11111•
podstaw takiej
klasyfikacji
- na
odtworzenia
drzewa genealogicznego.
I
1111
ltd
1111
klasy
jest dokonywany metodami
porównawczej
sekwencji
nukleotydowych
1, 111111
11111w
l)NA
i
RNA,
techniką
łailcuchowej
reakcji
polimeryzacji
(PCR)
specyficz.-
"
,
11
llllf' lll\'lllÓw DNA
dla
określonych
gatunków, szeroko
stosowaną
dla
zróżnicowan
ia
1111 d1t1l111oustrojów, przez
określanie
zawartości
par GC
(guaniny
i
cytozyny) w
DN/\
1
·1
1
11
1
111t•1.1111ie stopnia
homologii
DNA
z
różnych
organizmów.
Szczególnie pr7.ydatny
1 11\ 11h•ow1111ia
geny
kodujące
16S
bądź
18S
rybosomalnego RNA
(rRNA), kluczowej
11
111111111
y
ko1116rki
włączonej
do
syntezy
b
i
ałek.
Struktura
ta
pozwala na
ustalenie
gł ówn
ej
111111
yj
m•j
z11leżności
pomiędzy
grupami drobnoustrojów
i
może
być
przydatna do ut
wo
, 1111 d1t<'Wll
fi
logenetycznego",
które te
zależności
pomiędzy
gatunkami podsumowuj
t.:.
t
1
py
wdnego gatunku
powinny
mieć
ponad
97%
zgodności
sekwencji
l6S r-RNI\,
I
111111cl
/0
1
.lf1
homologii DNA
i
identyczność
par GC.
1111 1
wl aśnic
analizy
porównawczej
sekwencji
genów
rybosomalnego
RN/\
w
d1
"'
1•i
h
li
l1111•11e1ycznym
wyróżnio
no
dwie Iinko
prok111
'iotów
Uaktcric
i Archcouy orni.
d1111
11111~·
eukariotów.
Jak
można
p11.yp11Nz1·111ć,
pm·hodz.1
one
od
wspólnego,
11111
1
,
1
111111110 pr;;odka. Ryc
ina I
il
ustn1i<' 1
111
ł1•:
111
14c
I
1•
'11
I
wc11
1<:j11
rybosomalnego
RNA
1
1111w1d11 1111
wqlpllwl1•
d11N
l11l'1' 1111111rnl11\'
111ld110Al'I
11•
111111
yj110
pn111i~dzy
posi'.Cl'.Ug<~l11y
111l
111
1'1111ł
1111 1 111
1111111 11!1• lyrh
111
il·~11otki
l 111
lp11
1111
11 d11i11 lc•li O
l'l'llll
NI
\
WSIHlllllll\lllH'
irlllli
\•
!11111\
1111
11
1
lt1
ld1•11lylil111t•yj11y11
il 11h1•j11111jq
1111i
11
I>rnlrno11sl1'l1j1;
sltlnowi1
około
90%
żywej
nwsy 11t1sn•j
pl111111
y I
sq
odpowiedzialne za
1
1
wi<(kszość
przemian
chemicznych
zachod zących
na
nk:j;
lll'Zl~s111
lcz11
bowiem w cyklicz-
nym
krążeniu
pierwiastków w przyrodzie.
niewątpl
iwie
najwi
<(kszym
transformatorem
energii
zapewniającym
ciągłość życia
na
ziemi. Z
udzia
łem
tych
organizmów
powstały
różne
bogactwa
naturalne.
to m.in.
złoża
siarki i
siarczków,
rud
żelaza
i
niektórych
innych
metali.
Dzięki
mikroorganizmom
uformowały
się
pokłady
torfu (w
jego
warstwie
powierzchniowej stwierdza
się
7xl0
8
komórek
w
l
gramie,
głębiej
-
około
10
6),
powstały
także
złoża węgla, pokłady
ropy
naftowej i
złoża
gazu
ziemnego;
chociaż
geneza
powsta-
wania tych kopalin
nie
w
pełni
została dotąd wyjaśniona.
Drobnoustroje (ich
przetrwalniki)
znaleziono
również
w rdzeniach
skalnych
na
głębokości około
400
m, w
szybach nafto-
wych oraz w wielu
prastarych
znaleziskach archeologicznych. W
skałach
południowej
Afryki
(liczących
ponad
3,5
mld
łat)
skamieliny komórki gwiazdkowatej
Kakebekia,
a
w
szli fach
tych
skał
(wiek
około
2,5
mld
lat)
znaleziono
resztki nitkowatych form,
podobnych do
sinic.
Istotna
rola
drobnoustrojów w naszym
życiu
oraz
współdziałanie między
nimi a czynni-
kami
kształtującymi życie
na
ziemi
obejmują
ogromne
i
różnorodne
obszary zarówno
wiedzy, jak i
gospodarki.
Nau
ka
o
drobnoustrojach,
nosząca
nazwę
mikrobiologii,
stanowi
część
biologii.
Trudno
ją zdefiniować,
ponieważ
jest
dziedziną
wiedzy
stosującą
metody
badail
wielu
dyscyplin. Obszar
ten bardziej
określają
metody
aniżel
i
podmiot,
jaki
stanowi
pojedyncza
komórka.
Dlatego
użyjemy
tu definicji
metodologicznej:
mikrobiologia ogólna
jest dyscy-
pliną,
która
posługując się
obiektem, jaki
stanowią
drobnoustroje,
stosuje
metody
badań
mikrobiologii, biochemii, biofizyki, biologii molekularnej,
genetyki, cytologii,
biotechno-
logii
oraz
wielu innych
postępowych
i nowoczesnych dyscyplin nauki, które
mogą być
pomocne dla
wyjaśnienia
roli
i
funkcji struktur komórkowych, procesów komórkowych
i
subkomórkowych
oraz
ich
zastosowań
biotechnologicznych.
Do
drobnoustrojów
należą:
bakterie, grzyby mikroskopowe
(drożdże
i
grzyby
s
trzępkowe),
pierwotniaki,
glony oraz wirusy, niejednokrotnie
rozważane
poza
grupą
mi
kr~organizmów.
'
.
Utworzenie systemów klasyfikacji
drobnoustrojów
nastręcza
wiele
problemów. Obo-
wiązujący
przez kilka
wieków
podział
organi
zmów
żywych
na
dwa królestwa
Roślin
i
Zwici·ząt
nie
pasował
do
istniejących
form
życia
na
ziemi.
Dotyczyło
tom.in.
pierwotnia-
ków,
klasyfikowanych
jako mikroskopijne
zwierzęta,
a
także
grzybów
i
bakterii
trakto-
wanych
jak
zdegenerowane
rośliny.
Obecnie klasyfikacja
organizmów
żywych
wyróżnia
trzy domeny: Bakterie
(Bacteria),
Archcony
(Archaea)
i
Eukariota
(E11karya).
Owie pierwsze domeny
należą
do typu pro-
kariotów, trzecia
natomiast
do typu
e11k11rio16w.
RozrM.11icnk
tych
typów
mialo
uzasadnie-
nie
w
różnej
organi
zm.:j
i
11111t1·1inl11
1•c•11u1yc1,m·go on11. h11dowi1; komórek.
11y
ii
Typ
wolcurioln
llht'j11111j1•
lrn
1
'
I
liplłlN/t'/lllll'I
N
11klill
/.('
Wt.'Wn~trzncj
-
wys
t
Qpujące
w k
h
t'ylopl1w,111k• 1.111ild111 y, :w11111
1111111111•111
,
m111lc1
11111
11hl\11ilo111"
.lqdro rn11
p
tlstnć
zwi-
1tl\ilt<j
N
pl111l11l1•
11ll'l
I
lN
1 ,
IW111
·1111
I
I
1illN
l
llllN~I.
1\Vllllll
1'/ęNltl
1111ld11oldt1111.
.k si
Io
chro-
\
lq
111\1/(1111, 11
wl1,l
11.
11~1
I
1111111111 11111w
11111i'rl
v111
y,
rl11N
l111•1111l11y
w
11ill111111l111pl<·
ll'l<
trn-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin