Inne i Pozostałe 004
OGÓRKI MAŁOSOLNE – bez wody, na sucho w 6-8 godzin gotowe
Ogórki są pyszne i chrupiące, a co najważniejsze szybko!
SKŁADNIKI:
• 1 kg ogórków (małych)
• 1 łyżka soli płaska (dodałem soli morskiej i myślę że za mało, dałbym dwie łyżki)
• 3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• koperek
• 2 plastikowe torby
Dodatkowo można dodać 2 liście czarnej porzeczki i szczyptę cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki umyć, odciąć końcówki. Koperek drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać
2. Do woreczka włożyć ogórki, koperek, sól, czosnek
3. Woreczek zawiązać. Dla szczelności lepiej umieścić w jeszcze w jeden woreczek
4. Wszystko dobrze wstrząsnąć.
Umieścić pakiet w lodówce, okresowo wyjąć i wstrząsnąć
Za 6-8 godzin ogórki są gotowe.
oziri