004 OGÓRKI MAŁOSOLNE.docx

(603 KB) Pobierz

Inne i Pozostałe 004

OGÓRKI MAŁOSOLNE – bez wody, na sucho w 6-8 godzin gotowe

Ogórki są pyszne i chrupiące, a co najważniejsze szybko!

 

SKŁADNIKI:

• 1 kg ogórków (małych)

• 1 łyżka soli płaska (dodałem soli morskiej i myślę że za mało, dałbym dwie łyżki)

• 3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie)

• koperek

• 2 plastikowe torby

Dodatkowo można dodać 2 liście czarnej porzeczki i szczyptę cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1.       Ogórki umyć, odciąć końcówki. Koperek drobno posiekać. Czosnek drobno posiekać

2.       Do woreczka włożyć ogórki, koperek, sól, czosnek

3.       Woreczek  zawiązać. Dla szczelności lepiej umieścić w jeszcze w jeden woreczek

4.       Wszystko dobrze wstrząsnąć.

Umieścić pakiet w lodówce, okresowo wyjąć i wstrząsnąć

Za 6-8 godzin ogórki są gotowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin