Zdrowe odżywianie dzieci.pdf

(9519 KB) Pobierz
ŻYWIENIE MŁODZIEŻY
W WIEKU SZKOLNYM
„Co jemy, ile jemy, kiedy
jemy i jak jemy”.
Co wpływa na nasze zdrowie
1973 r. Lalond
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE
=
dostarczanie niezbędnych składników
pokarmowych
+
regularność posiłków
Racjonalne żywienie
Do życia
potrzebujemy energii, która pochodzi ze
spożywanych posiłków zawierających
odpowiednie ilości składników odżywczych:
Białka
Węglowodanów
Tłuszczy
Błonnika pokarmowego
Witamin
Składników mineralnych
Wody
Racjonalne żywienie
Białko
Podstawowy składnik budulcowy, który warunkuje wzrost i
regenerację organizmu.
Wskutek procesów trawiennych rozkładane są na
aminokwasy, które wykorzystywane są do budowy nowych
tkanek.
2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych. Aby
temu sprostać produkty zawierające białko zwierzęce
powinny wchodzić w skład 3 posiłków w ciągu dnia. Białka
roślinne uchodzą za mniej wartościowe pod względem
wartości odżywczej ze względu na ograniczoną zawartość
niektórych niezbędnych aminokwasów.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin