Dynia w chrupiącym cieście z tzatzikami.pdf

(1012 KB) Pobierz
DYNIA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE
TZATZIKAMI
Składniki:
dynia (np. hokkaido)
cytryna
kilka gałązek tymianku
łyżka cukru
pół szklanki mąki kukurydzianej
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka papryczki chili
olej do smażenia
długi ogórek
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
kilka listków kolendry i mięty
szklanka gęstego jogurtu
łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Gotować około 5 minut w 3 szklankach wody ze sparzoną
cytryną, tymiankiem i cukrem. Przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, papryczką i obtoczyć w tym
dynię. Każdy kawałek smażyć w podgrzanym oleju na chrupiąco. Ogórek obrać i pokroić w paski.
Posolić i pozostawić na 3 minuty, po czym odlać wodę. Czosnek zetrzeć, wymieszać z ogórkiem i
pozostałymi składnikami.
Przepis z miesięcznika „Skarb”, listopad 2016 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin