CHEMIA W POŻYWIENIU.pdf

(3001 KB) Pobierz
dr Hans-Ulrich Grimm
CHEMIA
W POŻYWIENIU
Jak działają dodatki do żywności i
dlaczego nam szkodzą
Dr Hans-Ulrich Grimm mieszka w Stuttgarcie i jest dziennikarzem oraz autorem światowych
bestsellerów. Przez lata prowadził badania, które sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych
potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji. W tej książce ujawnia on prawdę
dotyczącą całej gamy chemicznych dodatków, którymi wypełniona jest nasza żywność.
POŻYWIENIE PRODUKOWANE W SPOSÓB PRZEMYSŁOWY POTRZEBUJE
CHEMII.
CZŁOWIEK NIE. CHEMIA MU PO
PROSTU SZKODZI.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania dodatków do żywności z szybszym starzeniem się i
chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola
Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit.
Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci
napojach i słodyczach, którymi karmi się je w domach, szkołach i stołówkach. Zdradza
również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Odkryj prawdziwe
działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów,
enzymów i środków modyfikowanych genetycznie.
UWOLNIJ SIĘ OD SZKODLIWEGO WPŁYWU
WSZECHOBECNYCH „POLEPSZACZY".
Kto po lekturze niniejszej pozycji ciągle jeszcze będzie kupował dzieciom lemoniadę czy żelki, temu
już nie można pomóc.
- Die Zeit
Redakcja: Mariusz Warda Skład
komputerowy: Piotr Pisiak
Projekt okładki: Piotr Pisiak
Tłumaczenie: Katarzyna Jurczak
1. Szybsze starzenie się ................................................................................................. 7
2. Drapanie w gardle ..................................................................................................... 23
Wydanie I Białystok 2014
ISBN 978-83-64278-28-0
3. Gorzka prawda ............................................................................................................ 39
4. Resztki zębów w buzi ................................................................................................ 57
5. Masło dla ubogich ............................................................... ' .................................... 75
6. Tajemny składnik........................................................................................................ 95
7. Chemia w pożywieniu może zagrażać naszemu zdrowiu ……………………. 111
8. Załączniki .................................................................................................................... 299
Copyright © 2013 by Droemer Yerlag Ein
Untemehmen der Droemerschen Verlagsanstalt Th.
Knaur Nachf. GmbH & Ca KG, Munchen.
£> Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2014 Ali
rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani
rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych,
kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw
autorskich.
Ta książka służy celom informacyjnym i nie zastępuje pomocy medycznej. Autor i
wydawnictwo opracowali i sprawdzili zawarte w tej książce zalecenia zgodnie ze
swoją wiedzą i sumieniem. Jednakże nie dają gwarancji. Autor i wydawnictwo nie
ponoszą żadnej odpowiedzialności.
1. SPIS TREŚCI
15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67
- redakcja 85 654 78 06 - sekretariat 85 653 13 03 - dział
handlowy - hurt 85 654 78 35 -
www.vitalni24.pl
- detal
strona wydawnictwa:
www.wydawnictwovital.pl
sklep firmowy: Białystok, ul. Antoniuk Fabr. 55/20
Więcej informacji znajdziesz na portalu
www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
1. SZYBSZE STARZENIE SIĘ
Piękny, kolorowy świat
dodatków żywnościowych.
Choroby serca wywołane dodawaniem chemii do
pożywienia/Już nawet niemiecka
Gazeta Lekarska
ostrzega
przed produktami i substancjami z dodatkiem E -
numerów/Kto tak naprawdę potrzebowałby substancji
zapobiegających tworzeniu się piany?/ Firma Coca-Cola nie
czuje się niczemu winna/Nowy typ cholesterolu:
zaskakujące i niespodziewane działania uboczne dodatków
przemysłowych
O
czywiście nawet nie pomyślała o chemii w pożywie-
niu, choć jej serce pracowało coraz słabiej, a począ-
tek tego stanu rzeczy miał miejsce jeszcze w młodości.
„Zauważyłam to podczas spacerów i jazdy na rowerze,
gdy podczas takich dość zwykłych czynności brakowało
mi powietrza. Nawet wtedy, gdy to był spokojny spacer,
po 10 czy 20 minutach musiałam się zatrzymać i chwilę
odsapnąć. Tak po prostu dalej wędrować nie dawałam
rady".
Petra Brand była wtedy na tydzień przed swoją
operacją.
Oczywiście teraz żałuje, że wcześniej w ogóle na takie
sprawy nie zwracała uwagi, że nie interesowały jej żadne
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin