jablecznik-z-budyniowa-nuta.pdf

(58 KB) Pobierz
Jabłecznik z budyniową nutą
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 500 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia
- 250 gramów
cukier - 150 gramów
cukier wanilinowy - 15 gramów
żółtka dużych jajek - 5 sztuk
śmietana 18% - 3 łyżki
90 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
180 °C
Łatwe
słodkie jabłka - 1.4 kilogramów
cynamon - 1 łyżka
białka dużych jajek - 5 sztuk
27 x 28 cm
cukier - 200 gramów
budyń waniliowy - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i posiekaną Kasię. Dodaj żółtka jaj i śmietanę.
Wszystko razem wymieszaj mikserem.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej dno wyłożonej
papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij na sicie. (Po starciu i odciśnięciu
jabłek powinno być ich około 900 g.) Wyłóż na ciasto w formie i oprósz cynamonem.
4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp do masy bezowej budynie w proszku i
wymieszaj.
5. Masę bezową wyłóż na jabłka w formie i równo rozprowadź.
6. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach i posyp nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i
piecz około 60 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin