Ptysie z pianką truskawkową
porcja na około 12 dużych ptysiSkładniki na ciasto:
· 1 szklanka wody (250 ml)
· 125 g masła lub margaryny
· 1 szklanka mąki pszennej
· 4 jajka
na piankę:
· 4 białka
· pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
· 1 opakowanie galaretki wiśniowej
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę. Dodać galaretkę do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko). Ponadziewać przekrojone ptysie masą.
tatanka.com