Ptysie z pianką truskawkową.docx

(105 KB) Pobierz

Ptysie z pianką truskawkową

porcja na około 12 dużych ptysi

Składniki 
na ciasto:

·         1 szklanka wody (250 ml)

·         125 g masła lub margaryny

·         1 szklanka mąki pszennej

·         4 jajka

na piankę:

·         4 białka

·         pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

·         1 opakowanie galaretki wiśniowej

·         1 szklanka wody (250 ml)

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

 

Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

 

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę. Dodać galaretkę do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko). Ponadziewać przekrojone ptysie masą. 


http://2.bp.blogspot.com/-X7tuJNqwZUM/UCy2PYehs_I/AAAAAAAAIE8/slvAQB2lV5o/s640/P1210439.JPG

Zgłoś jeśli naruszono regulamin