Hygina Seheń - Kuchnia rosyjska 1975.pdf

(21230 KB) Pobierz
WYDAWNICTWO »WATRA«
WARSZAWA 1975
Recenzent m gr inż. A leksandra O brębska
R edaktor BarbaTa Sokołow ska
Projekt okładki i opracow anie graficzne
Stanisław Szczuka
Książka zaw iera przepisy n a po traw y charak tery ­
styczne dla kuchni rosyjskiej. Poszczególne roz­
działy zaw ierają krótkie omówienie produktów oraz
sposób ich przygotow ania i sposoby w ykończania
potraw .
Pozycja je st przew idziana dla szerokiego krągu od­
biorców, zwłaszcza kobiet, które chciałyby urozm ai­
cić codzienne menu domowe.
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
PRINTED IN POL AND
Redaktor techniczny K alina Grzechocińska
K orektor D anuta Dzikiewicz
WYDAWNICTWO „ W A T R A ”
W arszaw a 1975. W ydanie I. N akład 30 000+250 egz.
Ark. wyd. 16,0. Ark. druk. 13,79. Form at 125 X 200.
Symbol 10147/RK. Rękopis oddano do składania 23.X.
1974. Podpisano do druku 9.VI.1975. Druk ukończono
czerwiec 1975.
Zam. 812/A.
C ena zł 40,—
B-30
Łódzkie Zakłady Graficzne, Łódź, ul. PKWN 18
„Kuchnia rosyjska" jest pom yślana jako książka,
kucharska o charakterze poradnika, przeznaczona do
praktycznego u ży tku gospodyń polskich. Zawiera
ona p rzepisy na daw ne i współczesne potraw y ku c h ­
ni ro sy jsk iej (Rosji Centralnej) przydatne do zasto­
sowania w w arunkach polskich; w ybór potraw zo­
stał dostosow any do produktów dostępnych na na­
szym rynku. W iększo ść potraw ju ż od łat znana jest
w naszej gastronomii; w iele z nich różni się od po­
w szechnie znanych i stosow anych u nas ty lk o w
szczegółach w ykonania i podprawiania oraz w spo­
sobie podania.
Na początku rozdziałów podano m inim um wiado­
m ości ogólnych, dotyczących naukow o uzasadnionej
w spółczesnej techniki sporządzania u jętych w tym
rozdziale potraw.
Poszczególne przepisy, uwzględniając n a w y ki tra­
d yc yjn e kuchni rosyjskiej, biorą rów nież pod uwagę
zm ianę w arunków ich przyrządzania, mającą na ce­
lu zachowanie wartości o dżyw czej potrawy.
W
książce podano kilkaset przepisów w w yborze
rep rezentatyw nym dla poszczególnych rodzajów po­
traw. Pomimo jednak starań w tym względzie, w y ­
bór potraw nie daje pełnego obrazu bogatego asor­
tym en tu ku chn i rosyjskiej. Stanow i jed yn ie próbę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin