sernik-wiedenski-z-borowkami.pdf

(51 KB) Pobierz
Sernik wiedeński z borówkami
przepisy.pl
Składniki:
ser na sernik - 1 kilogram
jajka - 6 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia
- 0.5 sztuk
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
kasza manna - 2 łyżki
skórka i sok z 1 pomarańczy
15 minut
Wskazówki pieczenia:
80 minut
Łatwe
borówki - 250 gramów
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mąka - 3 łyżki
140 °C
Tortownica o średnicy 24cm
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180C (bez termo obiegu).
2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę,
mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na
koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do
formy. Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.
4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140C (grzałka góra i dół).Pieczemy
80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego
wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin