Truskawki do słoików.doc

(43 KB) Pobierz
Kompot z truskawek na zimę

Kompot z truskawek na zimę

 

Wszyscy kochają truskawki, szkoda tylko że świeżymi truskawkami możemy delektować się tak krótko! Jednym ze sposobów zachowania smaku i aromatu tych cudownych owoców również na zimę jest zrobienie przetworów do słoików!

Szczyt sezonu truskawkowego mamy już za sobą, więc czym prędzej zabrałam się wczoraj za wytwarzanie słoiczków na zimę! Zaczęłam od kompotów i mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze jakieś dżemiki, zanim truskawki się skończą.

Pasteryzacja truskawek nie powinna trwać zbyt długo, bo owoce przy dłuższej pasteryzacji robią się zbyt miękkie.

 

Składniki:

·                      2,5 kg truskawek

·                      1,5 litra wody

·                      40 dkg cukru

Sposób wykonania:

 

·                      Truskawki szypułkujemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone truskawki, dokładniemyjemy.

·                      Truskawkami napełniamy wymyte i wyparzone słoiki zostawiając ok. 1,5  centymetra od górnej części słoika.

·                       Przygotowujemy zalewę z wody i cukru.

·                      Truskawki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiki.

·                      Pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoików.

·                      Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia.

 

 

Pasteryzowane truskawki na zimę

 

Nie robię kompotów z truskawek , alternatywą dla nich są właśnie truskawki zasypywane w słoju tylko cukrem BEZ wody .

Przygotowanie

 

1.                    Myję  truskawki z szypułkami , osączam je na sicie i dopiero wtedy obrywam ogonki

2.                   Do umytych słojów kroję większe owoce na 3 części , a mniejsze na 2

3.                   Przesypuję je cukrem , na słój litrowy około 5 -6 czubatych łyżek cukru

4.                   Ugniatam je delikatnie by weszło jak najwięcej

5.                   Zakręcam umytym , suchym dekielkiem

6.                   Wstawiam do garnka z zimna wodą (woda sięga w garnku do 3/4 wysokości słoików )

7.                   Od momentu zagotowania wody weki  gotuję około 20 min.

8.                   Po pasteryzacji owoce zajmują tylko  około 3/4 objętości słoja 

9.                   Tak przygotowane truskawki są wspaniałym dodatkiem do deserów , lodów i koktajli

10.                 Sok też się nie marnuje , szczególnie zimą pachnie latem ...:)

 

 

Truskawki w cukrze na zimę

 

Składniki:

truskawki
cukier

Sposób przygotowania:

1. Truskawki myjemy i odrywamy ogonki. 
2. Przekładamy do umytych słoików. (użyłam małych słoików 450ml) Można ugnieść truskawki, by zmieściło się więcej, ja jednak ich nie upychałam.
3. Do każdego słoika dodajemy cukier (wedle upodobania - u mnie po 3 łyżki).
4. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zawrzenia wody.
5. Tak przygotowane truskawki serwujemy z różnymi deserami, koktajlami.

 

Anonimowy8 czerwca 2014 20:54

Ja zasypuję cukrem truskawki w garnku, odstawiam aby puściły sok, potem nakładam do pełna. Truskawki pływaja w soku. Unikam wtedy pustej przestrzeni w słoiku i automatycznie robisz o połowę mniej słoików.

 

 

Truskawki do ciasta na zimę

Takie truskawki idealnie sprawdzają się na zimę do ciasta, a syrop wystarczy trochę rozcieńczyć z wodą i kompot do obiadu gwarantowany. 

 

Składniki:
- 1 kg truskawek
- cukier
- woda

 

Przepis:
Truskawki oczyścić i dokładnie umyć. Nakładać do czystych i wyparzonych słoików (użyłam słoików średnie wielkości), tak, żeby truskawki wypełniały cały słoik. Wsypać 4-5 łyżek cukru. Wlać ok 4 łyżki wody. Zakręcić i pasteryzować ok 10 min. od zagotowania. Wystudzić, wynieść w chłodne, ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy).

 

 

TRUSKAWKI W SYROPIE – NA ZIMĘ

·                      1 kg truskawek

·                      200 g cukru

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Nie kroimy nawet dużych owoców. Przekładamy jepartiami do garnka lub miski i przesypujemy cukrem.  Odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie przekładamy owoce do wyparzonych słoiczków ( my wybraliśmy o pojemności 200- 300 ml )i uzupełniamy syropem, który powstał. Zakręcone słoiczki pasteryzujemy – my wybieramy metodę gotowania słoiczków w garnku. Wykładamy go na dnie ściereczką, ustawiamy słoiczki wtaki sposób aby nie stykały się ściankami i wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Przykrywamy garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzamy wodę do zagotowania. Od tego momentu na małym ogniu gotujemy słoiczki przez 20 minut.

Delikatnie wyjmujemy następnie słoiki z garnka i ostawiamy do ostygnięcia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin