Kompot z truskawek na zimę
Wszyscy kochają truskawki, szkoda tylko że świeżymi truskawkami możemy delektować się tak krótko! Jednym ze sposobów zachowania smaku i aromatu tych cudownych owoców również na zimę jest zrobienie przetworów do słoików!
Szczyt sezonu truskawkowego mamy już za sobą, więc czym prędzej zabrałam się wczoraj za wytwarzanie słoiczków na zimę! Zaczęłam od kompotów i mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze jakieś dżemiki, zanim truskawki się skończą.
Pasteryzacja truskawek nie powinna trwać zbyt długo, bo owoce przy dłuższej pasteryzacji robią się zbyt miękkie.
Składniki:
· 2,5 kg truskawek
· 1,5 litra wody
· 40 dkg cukru
Sposób wykonania:
· Truskawki szypułkujemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone truskawki, dokładniemyjemy.
· Truskawkami napełniamy wymyte i wyparzone słoiki zostawiając ok. 1,5 centymetra od górnej części słoika.
· Przygotowujemy zalewę z wody i cukru.
· Truskawki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiki.
· Pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoików.
· Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia.
Nie robię kompotów z truskawek , alternatywą dla nich są właśnie truskawki zasypywane w słoju tylko cukrem BEZ wody .Przygotowanie
1. Myję truskawki z szypułkami , osączam je na sicie i dopiero wtedy obrywam ogonki
2. Do umytych słojów kroję większe owoce na 3 części , a mniejsze na 2
3. Przesypuję je cukrem , na słój litrowy około 5 -6 czubatych łyżek cukru
4. Ugniatam je delikatnie by weszło jak najwięcej
5. Zakręcam umytym , suchym dekielkiem
6. Wstawiam do garnka z zimna wodą (woda sięga w garnku do 3/4 wysokości słoików )
7. Od momentu zagotowania wody weki gotuję około 20 min.
8. Po pasteryzacji owoce zajmują tylko około 3/4 objętości słoja
9. Tak przygotowane truskawki są wspaniałym dodatkiem do deserów , lodów i koktajli
10. Sok też się nie marnuje , szczególnie zimą pachnie latem ...:)
Składniki:truskawkicukierSposób przygotowania:1. Truskawki myjemy i odrywamy ogonki. 2. Przekładamy do umytych słoików. (użyłam małych słoików 450ml) Można ugnieść truskawki, by zmieściło się więcej, ja jednak ich nie upychałam.3. Do każdego słoika dodajemy cukier (wedle upodobania - u mnie po 3 łyżki).4. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zawrzenia wody.5. Tak przygotowane truskawki serwujemy z różnymi deserami, koktajlami.
Anonimowy8 czerwca 2014 20:54
Ja zasypuję cukrem truskawki w garnku, odstawiam aby puściły sok, potem nakładam do pełna. Truskawki pływaja w soku. Unikam wtedy pustej przestrzeni w słoiku i automatycznie robisz o połowę mniej słoików.
Takie truskawki idealnie sprawdzają się na zimę do ciasta, a syrop wystarczy trochę rozcieńczyć z wodą i kompot do obiadu gwarantowany.
Składniki:- 1 kg truskawek- cukier- woda
Przepis:Truskawki oczyścić i dokładnie umyć. Nakładać do czystych i wyparzonych słoików (użyłam słoików średnie wielkości), tak, żeby truskawki wypełniały cały słoik. Wsypać 4-5 łyżek cukru. Wlać ok 4 łyżki wody. Zakręcić i pasteryzować ok 10 min. od zagotowania. Wystudzić, wynieść w chłodne, ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy).
· 1 kg truskawek
· 200 g cukru
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Nie kroimy nawet dużych owoców. Przekładamy jepartiami do garnka lub miski i przesypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie przekładamy owoce do wyparzonych słoiczków ( my wybraliśmy o pojemności 200- 300 ml )i uzupełniamy syropem, który powstał. Zakręcone słoiczki pasteryzujemy – my wybieramy metodę gotowania słoiczków w garnku. Wykładamy go na dnie ściereczką, ustawiamy słoiczki wtaki sposób aby nie stykały się ściankami i wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Przykrywamy garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzamy wodę do zagotowania. Od tego momentu na małym ogniu gotujemy słoiczki przez 20 minut.
Delikatnie wyjmujemy następnie słoiki z garnka i ostawiamy do ostygnięcia.
Wiedzma___