Śliwka na słodko.pdf

(862 KB) Pobierz
ŚLIWKA NA SŁODKO
przepisy.pl
Ciasto czekoladowo-śliwkowe
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
mąka - 170 gramów
gorzka czekolada - 100 gramów
mleko - 150 mililitrów
cukier - 150 gramów
kakao - 20 gramów
jajko - 1 sztuka
0 minut
Wskazówki pieczenia:
50 minut
Łatwe
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
śliwki - 10 sztuk
gorzka czekolada - 100 gramów
180 °C
śmietanka 30% - 100 mililitrów
forma do pieczenia o wymiarach 20 x
20 cm
Sposób przygotowania:
1. W rondelku umieszczamy mleko, cukier, kakao, Kasię i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do
chwili połączenia się składników.
2. Otrzymaną masę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko.
3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wlewamy do niej przestudzoną masę czekoladową.
Wszystko razem mieszamy.
4. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20
x 20 cm.
5. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście. Całość pieczemy
około 50 minut w 180 stopniach.
6. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka i
lśniąca. Otrzymaną polewę rozprowadzamy na przestudzone ciasto.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Orzechowe ze śliwkami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
mąka pszenna - 200 gramów
zmielone orzechy włoskie - 100 gramów
cukier - 200 gramów
proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
szczypta soli
duże jajka - 3 sztuki
0 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
180 °C
Łatwe
śliwki - 400 gramów
posiekane orzechy włoskie - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
22x28 cm
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
2. Kasię utrzeć z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
3. Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami i wymieszać.
4. Śliwki umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Foremkę keksową o wymiarach 22 x 28 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Połowę ciasta przełożyć do formy keksowej i przykryć najpierw warstwą śliwek, a następnie
resztą ciasta.
6. Całość przykryć pozostałymi śliwkami i posypać orzechami wymieszanymi z łyżką cukru.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 60 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Babeczki ze śliwkami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
mąka - 200 gramów
cukier - 125 gramów
średnie jajka - 4 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śliwki - 6 sztuk
0 minut
Wskazówki pieczenia:
25 minut
Łatwe
migdały - 12 sztuk
cukier puder do oprószenia
180 °C
forma do muffinek
Sposób przygotowania:
1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
2. Ciągle ucierając dodaj po jednym jajku.
3. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj.
4. Formę do mufinek posmaruj Kasią i oprósz mąką. Włóż do każdego wgłębienia łyżkę ciasta.
5. Na cieście ułóż połówki śliwek. Piecz około 25 minut w 180 st.C.
6. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Upieczone babeczki udekoruj migdałami i oprósz
cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Tarta śliwkowo-orzechowa
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
cukier trzcinowy - 50 gramów
żółtka jajek - 3 sztuki
białko jajka - 1 sztuka
śliwki - 600 gramów
cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
0 minut
Wskazówki pieczenia:
45 minut
Łatwe
orzechy nerkowca - 200 gramów
bułka tarta - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
180 °C
forma do tarty 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier połącz z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek
wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do
pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki
ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem
żelującym, bułką tartą i śliwkami.
5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu.
Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy
cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin