Świąteczne zupy.pdf

(1695 KB) Pobierz
ŚWIĄTECZNE ZUPY
przepisy.pl
Zupa rybna wigilijna
przepisy.pl
Składniki:
karp, sum, szczupak lub karaś - 300
gramów
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
włoszczyzna - 250 gramów
śmietana - 1 szklanka
mąka - 2 łyżki
żółtko - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
60 minut
4 osoby
Średnie
liść laurowy - 3 sztuki
ziele angielskie - 4 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Rybę opłucz, oskrob z łusek, usuń oczy i skrzela, spraw, umyj i pokrój na kawałki, np. w kostkę.
2. Kawałki mięsa oraz umyte, obrane i rozdrobnione warzywa zalej wodą, dodaj Przyprawę
Uniwersalną Delikat Knorr, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 40 minut.
3. Uzyskany wywar przecedź, dopraw mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości ostudzonego
wywaru, po czym zagotuj.
4. Zupę połącz z żółtkiem i śmietaną oraz przypraw do smaku (m.in. gałką muszkatołową).
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Maczanka grzybowa
przepisy.pl
Składniki:
suszone grzyby - 100 gramów
marchew - 1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 sztuka
seler - 1 sztuka
korzeń pietruszki - 1 sztuka
Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr
śmietana - 40 mililitrów
natka pietruszki
30 minut
2 osoby
Średnie
Sposób przygotowania:
1. Pokrój seler, marchew i pietruszkę w kostkę. Ugotuj grzyby z włoszczyzną, dodaj Bulion na
włoszczyźnie Knorr.
2. Dodaj zasmażkę Knorr.
3. Dopraw zupę śmietaną i posyp zieloną pietruszką. Podawaj z pszennym chlebem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kociewska polewka owocowo-grzybowa
przepisy.pl
Składniki:
suszone grzyby - 20 dekagramów
susz owocowy (jabłka, gruszki, śliwki) - 30
dekagramów
kwaśna śmietana - 150 mililitrów
mąka - 2 łyżki
cukier - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
woda - 500 mililitrów
30 minut
4 osoby
Średnie
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zagotuj.
2. Uwaga: Z suszu (tzw. brządu) gotowano zupy, które dominowały na wigilijnym stole w kuchni
pomorskiej. Podawano je na różne sposoby z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków,
okraszonych cebulką i słoniną.
3. Następnie dodaj do nich suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i gotuj do momentu, gdy staną
się miękkie.
4. Wymieszaj kwaśną śmietanę z mąką i dodaj do całości. Na koniec dopraw cukrem i solą do
smaku.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa wigilijna z zielonego groszku
przepisy.pl
Składniki:
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
cebula - 1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 sztuka
pietruszka - 1 sztuka
marchewki - 4 sztuki
suszony zielony groszek
suszone śliwki bez pestek - 10 sztuk
45 minut
4 osoby
Łatwe
pieprz - 1 szczypta
mąka - 2 łyżki
masło lub olej - 2 łyżki
woda w miarę potrzeb
Sposób przygotowania:
1. Groszek namocz przez noc. Odcedź, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj do momentu, gdy będzie
miękki, ciągle uzupełniając wodę. Dodaj kostkę bulionu Knorr.
2. Pokrój marchew oraz pietruszkę, a cebulę opiecz na kuchennej płycie. Dodaj je pod koniec
gotowania, całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
3. Z masła (lub oleju) i mąki zrób zasmażkę i dodaj do gotującej się zupy, wraz z natką pietruszki.
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, odstaw zupę z ognia.
4. Śliwki namocz, ugotuj, po czym odcedź i dodaj do gotowej zupy.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin