Top 10 sosów lista przebojów.pdf

(819 KB) Pobierz
TP 0 OÓ
O 1SSW
L T PZB JW
I A REOÓ
S
pzps.l
r ip
e y
Sos madera
przepisy.pl
Składniki:
szalotka - 1 sztuka
olej roślinny do smażenia - 2 łyżki
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
wino madera - 300 mililitrów
masło - 1 łyżka
15 minut
5 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno
posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając
200 ml ciepłej wody.
2. Dodaj Esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie
wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj aż sos
zgęstnieje.
3. Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką
emulsję.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sos musztardowy
przepisy.pl
Składniki:
musztarda - 20 dekagramów
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
kapary - 5 dekagramów
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Rozprowadź Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr w małej ilości zagotowanej,
ciepłej wody.
2. Opłucz kapary. Musztardę połącz z umytymi kaparami.
3. Połącz wszystko, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Sos musztardowy podawaj do jaj i mięs.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sos cumberland
przepisy.pl
Składniki:
żurawina świeża lub mrożona (może być
dżem żurawinowy) - 50 gramów
czerwone wino - 300 mililitrów
sok pomarańczowy - 200 gramów
goździki - 2 sztuki
otarta skórka z 1 pomarańczy
laska cynamonu - 1 sztuka
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
15 minut
2 osoby
Średnie
Sposób przygotowania:
1. Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.
2. Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj esencję do sosu pieczeniowego jasnego, otartą
skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.
3. Sos doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sos pieczeniowy jasny
przepisy.pl
Składniki:
olej - 50 mililitrów
cebula mała - 1 sztuka
śmietana 18 % - 2 łyżki
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
15 minut
5 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu
podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.
2. Dodaj 250 ml ciepłej wody. Dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony.
Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko
razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin