Przepis na sałatkę ze szpinaku Kuchnia Lidla.pdf

(1310 KB) Pobierz
28.9.2014
Przepis na sałatkę ze szpinaku Kuchnia Lidla
Sałatka ze szpinaku, buraków i pomarańczy
Co kupić
4 buraki
2 pomarańcze
1 opakowanie szpinaku
70 g sera feta
50 g orzechów włoskich
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
70 ml oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Lubię to!
0
Serwis kuchnialidla.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając
poziom: łatwy
czas: 1h 30min
z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim
Przygotowanie
komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w
przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz
niewielkiej miseczki, dodajemy ocet balsamiczny, musztardę Dijon i miód. Całość
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Przekładamy ją do
w naszej
polityce
prywatności.
ZAMKNIJ
stopniowo oliwę z oliwek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
mieszamy trzepaczką, dodając
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Każdego buraka zawijamy w folię
aluminiową i układamy na ruszcie piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut. Wyjmujemy, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia na około
30 minut. Gdy buraki ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie filetujemy pomarańcze, pozbawiając je skórki oraz błonek. Orzechy siekamy.
Jak zrobić
Jak podawać
Szpinak wkładamy do miski. Skrapiamy odrobiną przygotowanego sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Do miski, w której był szpinak
wkładamy pokrojone buraki, również skrapiamy odrobiną sosu, mieszamy i układamy na szpinaku. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy,
pokruszony ser feta oraz orzechy włoskie. Wierzch skrapiamy pozostałym sosem.
http://kuchnialidla.pl/product/salatka-ze-szpinaku-burakow-i-pomaranczy
1/1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin