Sałatka w stylu panzanella Kuchnia Lidla.pdf

(1480 KB) Pobierz
28.9.2014
Sałatka w stylu panzanella Kuchnia Lidla
Sałatka w stylu panzanella według Pascala
Co kupić
3/4 chleba wieloziarnistego, pokrojonego w pajdy, wysuszonego w piekarniku lub opieczonego w tosterze
400-500 ml zimnej wody
1 kg pomidorów, dużych, pokrojonych w dużą kostkę z pestkami i skórą
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
1 duży ogórek, bez pestek, pokrojony na mniejsze części
4 filety anchois, pokrojone na mniejsze części
100 g czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
100 g kaparów, posiekanych
1 opakowanie rukoli, umytej
7 gałązek selera naciowego wraz z liśćmi, umytego i obranego
3-4 łyżki białego octu winnego
oliwa z oliwek bio
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 zielona papryka, pokrojona w paski
sól
Serwis kuchnialidla.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając
świeżo
zgadzasz
z serwisu
mielony pieprz
się na ich zapisywanie w Twoim
komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w
Lubię to!
0
przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej
polityce
prywatności.
ZAMKNIJ
Jak zrobić
poziom: łatwy
porcji: 4
czas: 20min
Przygotuj
Opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku pajdy chleba
Przygotowanie
Kawałki opieczonego chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia. Do 400-
500 ml zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. Mieszamy. Mieszanką wody i octu polewamy chleb w naczyniu do momentu
jego napęcznienia. Odstawiamy na 10 minut.
Do czystej dużej miski wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną paprykę, pokrojone czarne oliwki, pokrojony ogórek, pokrojony na
ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone pomidory, rukolę, posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone filety anchois, 2
puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone). Na sam koniec dodajemy nasączone kawałki chleba. Całość mieszamy za pomocą
dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok. 5-6 łyżek), doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy
za pomocą dłoni. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie podajemy sałatkę. Przed podaniem każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
http://kuchnialidla.pl/product/salatka-w-stylu-panzanella-wedlug-pascala
1/1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin