Przepis na sałatkę z rostbefem Kuchnia Lidla.pdf

(1390 KB) Pobierz
28.9.2014
Przepis na sałatkę z rostbefem Kuchnia Lidla
Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Co kupić
400-500 g rostbefu wołowego
1 opakowanie pieprzu czarnego ziarnistego
1 pęczek świeżej bazylii (z ogonkami), umyty, posiekany (kilka listków pozostawiamy do dekoracji)
1 pęczek natki pietruszki (tylko listki), umyty i posiekany
60 g twardego sera grana padano
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
1 cytryna, sparzona, wyszorowana
2 ciabatty
2-3 główki sałaty rzymskiej (w wersji mini)
80 g suszonych pomidorów, pokrojonych w grube paski
100
kuchnialidla.pl wykorzystuje pliki cookies.
Serwis
g pomidorków koktajlowych, umytych, przekrojonych na pół
Korzystając
z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim
Lubię to!
0
komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w
przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej
polityce
Jak zrobić
ZAMKNIJ
prywatności.
poziom: średni
porcji: 4
czas: 45min
Przygotuj
Kawałek papieru pergaminowego, tłuczek, blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, moździerz, obieraczkę do warzyw.
Wyjmij rostbef wołowy z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przygotowanie
Czarny pieprz owijamy papierem pergaminowym i kruszymy go na mniejsze kawałki tłuczkiem. Pokruszony pieprz odstawiamy na bok. Rostbef
wołowy dokładnie myjemy i osuszamy. Błonkę odcinamy. Skórę delikatnie nacinamy nożem i usuwamy, a z mięsa wykrawamy grube steki, które
układamy na desce. Każdy kawałek posypujemy z obu stron wcześniej pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie steki
polewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Steki kładziemy na rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony przez 1,5 minuty (czas
smażenia zależy od grubości mięsa). Po przewróceniu steków na drugą stronę na patelnię wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i rozgnieciony 1
ząbek czosnku, smażymy przez 1,5 minuty. Następnie steki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem razem z czosnkiem i rozmarynem z
patelni. Steki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Pesto
Posiekany pęczek bazylii (z ogonkami) i posiekany pęczek natki pietruszki (bez ogonków) miksujemy z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku,
łyżeczką musztardy chrzanowej i łyżeczką miodu oraz z sokiem z połowy cytryny. Miksując, dodajemy oliwę z oliwek (ilość oliwy zależy od
http://kuchnialidla.pl/product/salatka-z-rostbefem-i-z-pesto-bazyliowym
1/2
28.9.2014
Przepis na sałatkę z rostbefem Kuchnia Lidla
preferowanej gęstości pesto). Pesto przekładamy do miseczki, odstawiamy.
Grzanki
Ciabattę kroimy na kawałki o szerokości 1,5 cm. 2 gałązki rozmarynu drobno siekamy, wrzucamy do moździerza. Rozmaryn zalewamy oliwą i
całość rozcieramy. Kawałki ciabatty wrzucamy do miski i polewamy oliwą z roztartym rozmarynem. Mieszamy.
Wykorzystujemy patelnię, na której były smażone steki, i układamy grzanki na nierozgrzanej patelni, którą delikatnie podgrzewamy. Opiekamy
grzanki z obu stron i odstawiamy.
Sałatka
Odrywamy pojedyncze listki z sałaty rzymskiej i układamy na talerzu. Na sałatę kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, całość
posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Za pomocą obieraczki ścieramy kawałki sera grana padano od razu na sałatę. Nieco
przestudzone steki kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm, które układamy na sałacie. Dodajemy również nieco przestudzone grzanki. Całość
delikatnie skrapiamy pesto. Dekorujemy listkami bazylii.
http://kuchnialidla.pl/product/salatka-z-rostbefem-i-z-pesto-bazyliowym
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin