Domowe kotlety mielone.docx

(106 KB) Pobierz

Domowe kotlety mielone - niebo w gębie!!!

https://stephanus-media.gloria.tv/gregor/d/6f/htja1ibl9h5w7a81a9nr7bvvx7a81a9nr7bvw.jpg?sum=LQ5jhMLdgHUpt2txq73GeQ&due=1503273600

Proste, pyszne, tradycyjne - oto przepis na doskonałe kotlety mielone. W sam raz na weekend!

Składniki:

ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego, ja używam wieprzowo-wołowe

1 średniej wielkości cebula

sól i pieprz,

1 płaska łyżka przyprawy typu kucharek

garść posiekanego szczypioru,

łyżeczka posiekanego lubczyku, – jeżeli nie mamy można pominąć albo zastąpić np koperkiem

łyżeczka musztardy, może być łagodna delikatesowa jak i sarepska

1 jajko

2 ząbki czosnku

1 czerstwa bułka wcześniej namoczona w wodzie i odciśnięta lub trochę ponad połowę szklanki bułki tartej – osobiście wolę użyć namoczoną wcześniej bułkę i tę postać najbardziej polecam

olej do smażenia

Sposób przygotowania

Najpierw do miski wkładamy mięso, do którego dodajemy sól, pieprz, przyprawy, jajko, cebulkę (posiekaną drobno), musztardę, a także czosnek, który wczesnej przecisnęliśmy przez praskę oraz rozdrobnioną bułkę. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe kotlety. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażymy ok. 10 do 15 minut, aż uzyskają odpowiedni brązowy kolor.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin