Domowe kotlety mielone - niebo w gębie!!!
Proste, pyszne, tradycyjne - oto przepis na doskonałe kotlety mielone. W sam raz na weekend!Składniki:ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego, ja używam wieprzowo-wołowe1 średniej wielkości cebulasól i pieprz,1 płaska łyżka przyprawy typu kucharekgarść posiekanego szczypioru,łyżeczka posiekanego lubczyku, – jeżeli nie mamy można pominąć albo zastąpić np koperkiemłyżeczka musztardy, może być łagodna delikatesowa jak i sarepska1 jajko2 ząbki czosnku1 czerstwa bułka wcześniej namoczona w wodzie i odciśnięta lub trochę ponad połowę szklanki bułki tartej – osobiście wolę użyć namoczoną wcześniej bułkę i tę postać najbardziej polecamolej do smażeniaSposób przygotowaniaNajpierw do miski wkładamy mięso, do którego dodajemy sól, pieprz, przyprawy, jajko, cebulkę (posiekaną drobno), musztardę, a także czosnek, który wczesnej przecisnęliśmy przez praskę oraz rozdrobnioną bułkę. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe kotlety. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażymy ok. 10 do 15 minut, aż uzyskają odpowiedni brązowy kolor.
megur