Przyślij Przepis_06_2017.pdf

(9277 KB) Pobierz
1,
7
9
T)
(w tym 8% VA
Tylko
Uwaga!
1000
za hit miesiąca
PRZYŚLIJ PRZEPIS!
GOTUJ
RÓB ZDJĘCIE
WYGRAJ PIENIĄDZE
Ó
Katarzyna Futoma-Łabiak
z przyjaciółmi, Wrocław
czerwiec 6/2017 (nr 115)
Krem
z brokułów
i tagliatelle
z pesto
str. 10
str. 56
Tortowa kostka owocowa
Agata Skiba, Łabędziów
str. 16
Kolorowy makaron
Grażyna Lubszczyk, Knurów
I i SAŁATKI
PRZEKĄSK
o koszyka
piknikoweg
do
str. 12
str. 23
str. 31
Sałatka nicejska
Małgorzata Kwiatkowska, Krapkowice
NEXTO : OrderID: 2423960 : H G : sg0@wp.pl
Roladki z fasolką
Dagmara Wąsińska, Konieczki
Szaszłyki z polenty
Natalia Kiełek, Ełk
NEXTO : OrderID: 2423960 : H G : sg0@wp.pl
Za hit miesiąca
Monika Piekarska otrzymuje
1000
NASZA TESTERKA
Anna Trojanowska
Gotuj i zarabiaj!
I ZDJĘCIE
,
00
q
Jeśli przyślesz
PRZEPIS
100 zł
.
POTRAWY,
po publikacji dostaniesz
10
Jeśli twój przepis zostanie wybrany na
ZA HIT
MIESIĄCA
100
q
Zdjęcie przysłane e-mailem musi mieć dużą rozdzielczość,
minimum 500 kb. Zdjęcie przesłane pocztą – na papierze fotograficznym
(wymiary 13x9 cm). Nasz adres: Przyślij Przepis!, skr. pocztowa 57108,
53-638 Wrocław 57; e-mail: przepis@burdamedia.pl. Przepisy i zdjęcia
możesz też zamieszczać w naszym serwisie:
www.przyslijprzepis.pl.
75
ZA PRZEPIS
ZA PRZEPIS
+
Y
ZDJĘCIE POTRAW
HIT MIESIĄCA,
otrzymasz
,
1000 zł
.
q
Jeśli przyślesz
PRZEPIS BEZ ZDJĘCIA
POTRAWY,
po publikacji dostaniesz
,
75 zł
.
W tym numerze:
Sezonowe przysmaki
4-9
Racuszki z rabarbarem
Risotto z botwinką
Tarta botwinkowa z ricottą
Z wizytą u czytelników
10-11
Tagliatelle z pesto z rukoli
Krem z brokułów
Temat miesiąca
12-15
Jedziemy na piknik
Tania kuchnia
16-21
Lasagne z białą kapustą
Puszyste placki z cukinii
Francuskie grzanki z musem
Mój niedzielny obiad
22-27
Roladki z fasolką szparagową
Kacze udka
w soku jabłkowym
W domowym zaciszu
28
Zdrowie na talerzu
30-33
Kotlety z ciecierzycy
Chlebek zdrowia z ziołami
Produkt miesiąca
34
Stewia
Szkoła babci
36-37
Nalewka z orzechów
W kilka chwil
38-41
Placuszki z kiwi oblane
miodem
Omlet z łososiem
w cytrynie
Z różnych stron świata
42-43
Gruzińskie mchali
buraczane
Dania dla urody
46-49
Sałatka z szynką
i szparagami
Sałatka z awokado
i kurczakiem
Twój pomysł
50-51
HIT MIESIĄCA:
Faszerowane kwiaty cukinii
Słodkie życie
52-59
Rolada z kremem
Szarlotka sernikowa
Warstwowy bananowiec
O tym warto wiedzieć
60-61
Drodzy Czytelnicy!
Gdy na straganach poja-
wia się botwinka, to znak,
że wiosna na dobre się
rozgościła. W tym roku
warto z nią poekspery-
mentować: botwinkowa
tarta, risotto czy zupa są
tak smaczne, że mogą się
na stałe wpisać do jadło-
spisu. Nie zapominajmy
też o rabarbarze. Czy wie-
cie, że wspaniale spraw-
dza się nie tylko w cia-
stach, ale i w placusz-
kach czy jako sos do
mięsa. Ponieważ słońce
już mocniej przygrzewa,
warto wybrać się na
rodzinną wycieczkę.
W dziale Temat miesiąca
podpowiemy, co pyszne-
go zapakować do pikniko-
wego koszyczka.
Serdecznie zapraszamy
PRZYŚLIJ
PRZEPIS!
do oglądania i subskrybowania naszych
filmów z przygotowania potraw
na
youtube.com.
Do wyszukiwarki
wystarczy wpisać:
Przyślij Przepis.
Anna Trojanowska
kulinarna testerka
Znajdziesz nas też na Facebooku
http://www.facebook.com/PrzyslijPrzepis
Przyślij Przepis 3
NEXTO : OrderID: 2423960 : H G : sg0@wp.pl
SEZONOWE
PRZYSMAKI
Wiosenne
smakołyki
Dzięki
żelatynie
potrawa
zachowuje odpowiednią
konsystencję, a papryka,
szczypiorek i sałata
przyjemnie chrupią.
Agata Huber, Wrocław
Terrina z polędwicy i serka
Na 6 porcji:
18 plasterków polędwi-
cy łososiowej
ok. 200 g serka
śmietankowego
4 łyżki jogurtu
naturalnego
PRZYGOTOWANIE
sól
1/2 czerwonej papryki
5 piórek szczypiorku
2 listki żelatyny
Jakie przy-
smaki potra-
fisz wyczarować
z pomidorów?
Przyślij przepis, a po
publikacji otrzymasz
75 zł
. Jeśli dodasz
zdjęcie dania, nagroda
wyniesie
100 zł
.
Dołącz swoją fotografię
i kupon ze str. 66 lub
z
www.burdamedia.pl.
Do dekoracji:
kilka liści sałaty
szczypiorek
my, doprawiamy do smaku
solą. Szczypiorek siekamy,
paprykę kroimy w kostkę. Mie-
szamy z serkiem.
2.
Do otworów w foremce do
muffinek wkładamy po 3 pla-
sterki polędwicy, by zachodzi-
ły na siebie. Następnie nakła-
damy po porcji farszu. Wkła-
damy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy.
1.
Serek mieszamy
z jogurtem. Żelatynę
moczymy w zimnej
wodzie ok. 5 minut.
Odsączamy i pod-
grzewamy, ale nie
z a g o t o w u j e m y.
Gdy się rozpuści,
dodajemy do serka
z jogurtem. Miesza-
NEXTO : OrderID: 2423960 : H G : sg0@wp.pl
Racuszki z rabarbarem
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 jajka
1 i 1/3 szkl. ciepłego
mleka
50 g drożdży
PRZYGOTOWANIE
1.
Z 1 łyżki mąki, 1 łyżki cu-
kru, drożdży i kilku łyżek mle-
ka robimy rozczyn. Odsta-
wiamy na 10 minut. Gdy
rozczyn zacznie pracować,
dodajemy pozostałe składni-
ki ciasta, mieszamy. Przykry-
wamy ściereczką i odstawia-
my, aż ciasto wyrośnie.
4 łyżki cukru pudru
Oraz:
1 szkl. pokrojonego
rabarbaru
olej
4 łyżki cukru
cukier
puder do posypania
2.
Rabarbar mieszamy z cu-
krem. Odstawiamy na godzi-
nę, osączamy z płynu. Na-
stępnie mieszamy stopniowo
z ciastem.
3.
W rondlu o szerokim dnie
rozgrzewamy olej. Partiami
nakładamy ciasto. Smażymy
racuszki z obu stron. Osą-
czamy, posypujemy cukrem.
Pyszne
racuszki
z kwaskowatą nutą.
Sabina Pilut, Jasło
Zupa krem szparagowa z estragonem
1
pęczek zielonych
szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 biała część pora
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego
białego pieprzu
sól
1/2 łyżeczki cukru
800 ml bulionu drobio-
wego
1 szkl. listków
estragonu (ew. bazylii
lub szpinaku)
3 łyżki śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE
1.
Ze szparagów odłamujemy
twarde końce. W garnku z gru-
bym dnem roztapiamy masło
z oliwą. Cebulę kroimy w kost-
kę, pora w plasterki. Smażymy
ok. 4 minut. Dodajemy pokro-
jony w plasterki czosnek.
2.
Szparagi kroimy w 3-cm
kawałki. Dodajemy do garnka,
przepis z
www.przyslijprzepis.pl
smażymy ok. 2 minut. Dopra-
wiamy pieprzem, solą i cu-
krem. Wlewamy bulion i gotu-
jemy 5 minut, aż szparagi
zmiękną. W połowie gotowa-
nia dodajemy estragon.
3.
Zupę miksujemy na krem
razem ze śmietanką.
Zupa jest
bardzo
delikatna,
a zarazem ma
wyrazisty smak. Można
ją podawać z grzankami.
Paulina Bączyk, Luboń
Przyślij Przepis 5
NEXTO : OrderID: 2423960 : H G : sg0@wp.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin