Kilka przepisów na rosół.pdf

(932 KB) Pobierz
Rosół:
Składniki (na ok.4-litrowy garnek):
0,7-1kg mięsa z kością (u mnie najczęściej porcja rosołowa i kilka udek)
4 duże marchewki
2-3 duże pietruszki
¾ średniego selera
1 duży por
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku
Kilka kulek ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Kilkanaście ziaren pieprzu
Gałązka suszonego lubczyku
Ewentualnie nać pietruszki (ja nie lubię, więc nie dodaję)
Sól do smaku
Cienki makaron do podania (nitki lub gniazdka)
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zalać zimną! wodą w dużym garnku. Garnek postawić na małym
gazie. Nie używać pokrywki. To jest jedyny moment podczas gotowania, gdzie
jeśli się spieszymy możemy podkręcić trochę gaz i szybciej zagotować wodę,
należy jednak wtedy uważać, żeby zmniejszyć go jak tylko woda będzie chciała
zacząć się gotować. Ponadto lepszy wywar uzyskamy gotując cały czas na małym
ogniu. Dokładnie zebrać pojawiające się szumy. Najlepsza w tym celu jest łyżka z
gęstym sitkiem, zwana szumówką. Gdy mięso przestaje wypuszczać szumy
dorzucić do garnka obrane i umyte marchewki, pietruszkę, por, seler i przyprawy.
Czosnku i cebuli nie trzeba obierać. Cebulę można najpierw nabitą na widelec
przypiec nad gazem, a jeśli macie kuchenkę elektryczną to w piekarniku pod
włączonym grillem. Wszystko zostawić na małym ogniu na około godzinę,
półtorej, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dosolić do smaku. Podawać
gorący z cienkim makaronem.
Smacznego!
Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)
Składniki
ROSÓŁ:
cały kurczak, pokrojony na kawałki odpowiednie do zupy
3 l wody
1 marchewka, grubo pokrojona
1 cebula, pokrojona na ćwiartki ze skórą
1/4 naci selera, grubo pokrojone
1 listek laurowy
2-3 natki pietruszki
8 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka Sosu Sojowego Kikkoman
pieprz
sól
KLUSKI:
100g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki schłodzonego bulionu (ze składników podanych powyżej)
jajko
łyżka Sosu Sojowego Kikkoman
8 łyżek drobno posiekanej pietruszki
8 łyżek drobno posiekanego koperku
Opis przygotowania
Zalać kurczaka wodą i zagotować. Zebrać pianę, następnie dołożyć warzywa i
przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, następnie wyjąć
mięso i warzywa.
Kluski:
wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Bulion, jajko i sos sojowy wymieszać w
misce, potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstała masa powinna mieć
konsystencję ciasta na naleśniki. Doprawić zupę Sosem Sojowym Kikkoman, solą i
czarnym pieprzem. Wkładać ciasto na kluski po pół łyżeczki do gotującego się
rosołu. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać zupę posypaną pietruszką i koperkiem.
Esencjonalny rosół:
1/2 wiejskiej kury
mięso indyka (udziec, skrzydło, pałka - do wyboru)
łatka wołowa (ładny duży kawałek)
2 średnie marchewki (jeśli nie są zbyt słodkie można dać 3 średnie)
1 duża pietruszka (korzeń)
1/2 średniego selera
1/2 pora (od korzenia)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
4-5 ziaren czarnego pieprzu
5-6 liści świeżego lubczyku (koniecznie)
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól lub domowa jarzynka (według uznania)
2 suszone grzybki (opcjonalnie)
Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy (z
uchyloną pokrywką) na bardzo małym ogniu. Jarzyny obieramy i myjemy. Cebulę
opalamy nad gazem. W międzyczasie możemy ściągnąć szumowiny z powierzchni
rosołu za pomocą łyżki cedzakowej. Po około 2 godzinach wrzucamy obrane (i
ewentualnie pokrojone na mniejsze części) jarzyny (oprócz cebuli). Dodajemy
ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna
pieprzu. Gotujemy (cały czas na małym ogniu). Po tym czasie wrzucamy cebulę
oraz posiekaną natkę pietruszki i liście świeżego lubczyku. Pod koniec gotowania
doprawiamy według upodobań solą (domową jarzynką) i pieprzem. Smacznego!
Domowy rosół:
Składniki
1 kg porcji rosołowej z kurczaka (2 korpusy)
1/2 kg mięsa wołowego, części i kości wołowych
2 duże marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1/2 dużego selera
1 duży por
2 duże cebule
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 kulek pieprzu czarnego
duża garść liści świeżego lub 1 łyżka suszonego lubczyku
2 łyżeczki soli
woda
do podania
makaron
świeża natka pietruszki
trochę gotowanej marchewki, korzenia pietruszki i selera
Wykonanie
kurczaka i wołowinę opłukać, umieścić w garnku o pojemności min. 5 l,
zalać zimną wodą trochę powyżej wysokości mięsa i postawić na średnim
ogniu
marchewkę, korzeń pietruszki, seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki,
cebulę obrać i przekroić na pół, oczyścić por
połówki cebuli przyrumienić na patelni na brązowo
zaczekać, aż woda z mięsem zawrzy przez chwilę, zmniejszyć ogień na
minimum, zebrać łyżką cedzakową ewentualne szumowiny, które pojawią
się na powierzchni wody, a następnie dodać do garnka wszystkie warzywa,
liść laurowy, pieprz i lubczyk
gotować jeszcze przez min. 2 godziny, a najlepiej 3 do 4 h na wolnym ogniu.
Pół godziny przed końcem gotowania dodać sól
warzywa i mięso wyjąć na sito i odstawić do przecedzenia
rosół podawać z makaronem (najlepiej domowym), siekaną, świeżą natką
pietruszki, ewentualnie można dodać trochę gotowanej marchewki, korzenia
pietruszki i selera pokrojonych w kosteczkę
Najlepszy domowy rosół z domowym makaronem:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin