v sł – 3 małe patisony (ok. 1 kg) pokroić w drobną kostkę (w razie potrzeby wykroić gniazda nasienne), obsmażyć w 1/2 szklanki bardzo gorącego oleju przez 2-3 min, przełożyć bez tłuszczu do rondla
v sł – na tym samym tłuszczu obsmażyć 3 duże pokrojone cebule i przełożyć bez tłuszczu do rondla
v o – dodać ½ łyżeczki imbiru, pieprz biały i cayenne do smaku
v sn – dodać ½ szklanki zimnej wody i sól do smaku, gotować
v k – 4 bardzo dojrzałe, sparzone, obrane i pokrojone pomidory podsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla
v g – dodać szczyptę kurkumy i tymianku, dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min)
v sł – zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, dodać pieprz (o) i sól (sn) (potrawa powinna być pikantna).
Do duszenia można dodać jedną lub dwie czerwone, pokrojone i podsmażone na oleju papryki (sł).
tatanka.com