Patisony duszone.doc

(28 KB) Pobierz
Jabłecznik

Patisony duszone

 

 

 

 

 

 

 

v          3 małe patisony (ok. 1 kg) pokroić w drobną kostkę (w razie potrzeby wykroić gniazda nasienne), obsmażyć w 1/2 szklanki bardzo gorącego oleju przez 2-3 min, przełożyć bez tłuszczu do rondla

v          na tym samym tłuszczu obsmażyć 3 duże pokrojone cebule i przełożyć bez tłuszczu do rondla

v          o dodać ½ łyżeczki imbiru, pieprz biały i cayenne do smaku

v          sn dodać ½ szklanki zimnej wody i sól do smaku, gotować

v          k 4 bardzo dojrzałe, sparzone, obrane i pokrojone pomidory podsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla

v          g dodać szczyptę kurkumy i tymianku, dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min)

v          zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, dodać pieprz (o) i sól (sn) (potrawa powinna być pikantna).

 

 

Do duszenia można dodać jedną lub dwie czerwone, pokrojone i podsmażone na oleju papryki ().

Zgłoś jeśli naruszono regulamin