PAPRYKOWY MAKARON
Z SOSEM POMIDOROWO-GRZYBOWYM
/2 duże porcje/
Sos pomidorowo-grzybowy :
· Marynowane podgrzybki [600ml]
· Mięso mielone drobiowe [200g]
· Pomidory z puszki [200g]
· Koncentrat pomidorowy [2 łyżeczki]
· Cebula [1 sztuka]
+ majeranek, bazylia, ostra papryka, pieprz i sól, zioła prowansalskie
Mięso mielone przyprawić majerankiem i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się „przegryzły”. W tym czasie obrać z łupinek cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni w odrobinie oliwi. W trakcie smażenia przyprawić pieprzem. Gdy cebula zacznie nabierać złotego koloru, dodać do niej zamarynowane w przyprawach mięso. Smażyć, aż nabierze rumianego koloru. Następnie wlać pomidory wraz z sosem, w którym się znajdują. Dusić przez około 10 minut – redukując ilość pomidorowego soku (sok powinien odparować). Przyprawić solą, pieprzem, bazylia i ziołami prowansalskimi. Dla zagęszczenia dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Domowy makaron:
· Mąka pszenna pełnoziarnista [100g]
· Jajko [1 sztuka/56g]
· Sól [szczypta/1g]
· Słodka mielona papryka [2 łyżeczki]
+ ewentualnie: odrobina wody lub oliwy
Mąkę przesiać na stolnice formując kopiec. Dodać soli i słodkiej mielonej papryki. W mące zrobić dołek, do którego wbić jajko. Wymieszać mąkę z jajkiem, zagarniając ją od zewnętrznej strony kopca do wewnętrznej (w stronę jajka). Gdy, powstaną grudki, dodać koncentrat pomidorowy i zacząć zagniatać ciasto dłońmi. Jeśli ciasto nie chce nam się łączyć w jednolitą masę – można dodać odrobinę wody lub oliwy. Ciasto powinno odchodzić od dłoni (nie kleić się) i być elastycznie. Gotowe odstawić na 15-30 minut, na podsypana mąką stolnice.
Następnie rozwałkować do grubości 1-1,5 mm. Wykrawać nożem pożądane kształty, np. wstążki (paseczki). Ciasto można przepuścić przez maszynkę do wałkowania i cięcia makaronu. Wykrojone paseczki oprószyć mąką i pozostawić na około 10 minut, aby podeschły.
Do garnka wlać wodę (na 100g suchego makaronu potrzeba 1 litr wody), posolić. Można dolać do niej łyżeczkę oliwy, dzięki temu unikniemy sklejeniu makaronu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i stopniowo wrzucać przygotowany makaron. Gotować bez przykrycia, mieszając co jakiś czas, w celu zapobiegnięcia przyklejenia się makaronu do dna garnka. Uwaga – domowy makaron lubi kipieć. Gdy makaron zacznie wypływać na powierzchnie wody, należy gotować jeszcze przez około 4-5 minut.
Odcedzić przez durszlak. Ugotowanego makaronu, nie powinno się hartować, czyli przelewać zimna wodą, ponieważ zahartowany słabiej będzie chłonął sos i aromaty z dodatków. Podawać wymieszany z sosem. Wierzch można posypać startym żółtym serem i posiekaną natka pietruszki.
Źródło: przepis własny
tatanka.com