Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami.doc

(29 KB) Pobierz
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

 

 

Składniki

Przepis

Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
szklanka wody
żółtko
łyżeczka masła
sól
Farsz:
pół kilo kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów
olej
sól, pieprz

Zrobić ciasto jak w przepisie na pierogi ruskie.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć, wrzucić do rondelka, zalać wodą i ugotować, dodając do smaku trochę kostki rosołowej. Grzybki namoczyć i też ugotować.
Kapustę odcisnąć z wody i drobniutko posiekać, podobnie zrobić z grzybkami. Przełożyć wszystko do głebokiej michy, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i sowicie przyprawić solą i pieprzem.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Wrzucac je na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować do wypłynięcia.

Są doskonałe gotowane, polane masełkiem, a także odsmażane na złoto na patelni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin