Składniki
Przepis
Ciasto:pół kilo mąki pszennejszklanka wodyżółtkołyżeczka masłasólFarsz:pół kilo kiszonej kapusty10 dag suszonych grzybówolejsól, pieprz
Zrobić ciasto jak w przepisie na pierogi ruskie.Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć, wrzucić do rondelka, zalać wodą i ugotować, dodając do smaku trochę kostki rosołowej. Grzybki namoczyć i też ugotować.Kapustę odcisnąć z wody i drobniutko posiekać, podobnie zrobić z grzybkami. Przełożyć wszystko do głebokiej michy, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i sowicie przyprawić solą i pieprzem.Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Wrzucac je na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować do wypłynięcia.Są doskonałe gotowane, polane masełkiem, a także odsmażane na złoto na patelni.
tatanka.com