bez_gotowania.pdf

(194 KB) Pobierz
Szybka dieta bez gotowania
2 KG W TYDZIEŃ
Jeśli nie lubisz stania przy kuchni, pitraszenia i zmywania garnków, ta dieta jest właśnie dla ciebie. Z
gotowych produktów, które masz pod ręką, owoców, surowych warzyw i niesłodzonych soków każdego
dnia możesz skomponować pięć niskokalorycznych posiłków.
W twojej kuchni powinny się znaleźć owoce, warzywa, konserwy rybne, kukurydza i zielony groszek w
puszkach, szynka z indyka, biały chudy ser, mleko, jogurty naturalne i sucharki bez cukru lub chrupkie
razowe pieczywo, soki owocowe i warzywne. Dieta zawiera 1200 kcal i składa się ze: śniadania,
drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Nawet jeśli groziłoby ci przekroczenie dziennego
limitu kalorii, z żadnego z posiłków nie możesz rezygnować. Nie zapomnij zamienić cukru na słodzik i
mleka pełnego na odtłuszczone.
Śniadanie
Powinno być sycące i zawierać 25-30 procent całej dziennej dawki 1200 kalorii. Tworząc własny
śniadaniowy zestaw potraw, które lubisz, zwróć uwagę, aby składał się z produktów zbożowych (płatki,
muesli, chleb razowy chrupki), pełnowartościowego białka (jaja, mleko, chudy ser i wędliny), warzyw
lub owoców.
Nasze propozycje
Kawa naturalna z 50 ml mleka, 2 kromki chrupkiego pieczywa: jedna z plasterkiem szynki, druga cienko
posmarowana rozgniecionym chudym białym serem, mały banan. 200 ml odtłuszczonego mleka
wymieszanego z 2 łyżeczkami kakao i 3 łyżkami płatków zbożowych oraz mandarynka. Kawa z 50 ml
mleka, 150 g jogurtu light i jeden tost razowy. Herbata, jogurt z 3 łyżkami płatków zbożowych, kiwi.
Drugie śniadanie
Najbardziej wskazane jest wypicie szklanki (250 ml) soku owocowego bez cukru, np. pomarańczowego,
jabłkowego, grejpfrutowego czy porzeczkowego. Jeśli lubisz soki z warzyw, możesz pozwolić sobie na
wypicie aż 2 szklanek soku marchwiowego albo pomidorowego.
Obiad
NON-ACTIVATED VERSION
www.avs4you.com
Kierując się własnym gustem i fantazją, komponuj sałatki (na każdy dzień tygodnia inną) z ulubionych
surowych warzyw. Aby danie było pełnowartościowe i bogate w białko, do warzyw dodaj rybę wędzoną
lub z puszki, wędlinę drobiową, biały lub żółty ser o niskiej zawartości tłuszczu.
Nasze propozycje
Surówka z selera i rzeżuchy: 300 g selera i 2 jabłka zetrzyj na tartce do warzyw o dużych oczkach.
Delikatnie wymieszaj z pokrojoną rzeżuchą. Wszystko posól i polej jogurtem (2 łyżki) wymieszanym z
odrobiną chrzanu. Jedz z wędliną z drobiu.
Sałatka z pomidora i sera: do pokrojonego w plasterki dużego pomidora
(200 g) dodaj 150 g sera feta light, pieprz turecki, ząbek czosnku, zioła
aromatyczne, sól, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z cytryny.
Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
Podwieczorek
Pora na przekąskę. Masz do wyboru: obrany owoc, 150 g jogurtu light, szklankę soku pomidorowego,
marchewkę albo deser z marchwi. Zetrzyj 200 g marchwi, dodaj łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki
jogurtu, łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Kolacja
Nie możesz z niej rezygnować, gdyż nie jest dobrze iść spać z pustym żołądkiem. Powinna być
lekkostrawna i składać się z pełnowartościowego białka z warzywami, owocami i odrobiną produktów
zbożowych.
Nasze propozycje
Kanapka z żytniego razowego chleba z plasterkiem szynki z indyka
i pomidorem. Sałatka z pomidora, cebuli, jajka i tuńczyka w oliwie (150 g) doprawiona sokiem z
cytryny. Sałatka z owoców południowych, jagód lub truskawek z dodatkiem serka waniliowego
homogenizowanego (150 g); kromka chleba grahama.
Warzywa na surowo
Są sprzymierzeńcem w walce z otyłością. Zawierają dużo błonnika, witamin i mikroelementów.
Podawane w surówkach i sałatkach stanowią podstawowe danie w jadłospisie.
Cebula
Ma bardzo dużo witaminy C. Dzięki zawartości krzemu i cynku wzmacnia włosy i paznokcie. Chcąc
złagodzić jej ostry smak i zapach, należy sparzyć ją wrzątkiem lub skropić cytryną.
100 g = 31 kcal (średnia cebula 15 kcal) .
Czosnek
Jest bogaty w żelazo, fosfor, potas i wapń. Działa antyseptycznie i zapobiega chorobom krążenia ?
obniża poziom cholesterolu we krwi. Intensywnego zapachu można się pozbyć, spożywając po posiłku
natkę pietruszki.
100 g = 147 kcal (ząbek czosnku 7 kcal).
Marchew
Zawiera cynk, beta-karoten i niewielkie ilości witaminy C.Sprawia, że cera staje się śniada; ma
zbawienny wpływ na włosy i paznokcie. Doskonała do sałatek, zup, potraw mięsnych i soków.
100 g = 26 kcal (średnia marchew = 10 kcal).
Seler
Bogaty w witaminy E, C, PP, potas, sód i magnez. Działa uspokajająco i przeciwzapalnie. Wspaniale
komponuje się w surówkach z innymi warzywami oraz jabłkiem.
100 g korzenia = 21 kcal.
Papryka
Zawiera witaminę C i witaminę A, wapń i żelazo. Wzmacnia odporność organizmu, chroni przed
zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz poprawia wzrok. Pobudza wydzielanie soków trawiennych.
100 g czerwonej papryki = 29 kcal, zielonej 17 kcal.
Pomidor
Zawiera witaminy A, B, C, żelazo i magnez. Ma właściwości przeczyszczające, chroni przed rozwojem
chorób serca i nowotworów. Jest niezastąpiony do kanapek zup i zapiekanek.
100 g = 15 kcal (średni pomidor ? 7 kcal).
Sałata
Dostarcza witaminy A, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Chroni przed nowotworami, miażdżycą i ma
właściwości uspokajające. Można ją przechowywać nie dłużej niż 5 dni w lodówce.
100 g (średnia główka) = 14 kcal.
Zielona fasolka
Posiada dużo witaminy C i A, potasu, wapnia, żelaza i błonnika. Wzmacnia serce. Jeśli strąki są łatwe do
przełamania, to znak, że jest świeża.
100 g = 27 kcal.
Niezastąpione owoce
Dostarczają składników odżywczych, mają także walory smakowe. Dzięki nim nie tylko schudniesz, ale
także poprawisz wygląd skóry. Mają bowiem właściwości oczyszczające. Są bogate w witaminy, sole
mineralne, wodę i błonnik pokarmowy. Zawierają niewielką liczbę kalorii. Owoce z dużą ilością miąższu
NON-ACTIVATED VERSION
www.avs4you.com
działają przeczyszczająco.
Kalorie w 100 gramach:
banana - 80
gruszki - 47
jabłka - 58
malin - 63
pomarańczy - 41
śliwki - 66
truskawek - 35
NON-ACTIVATED VERSION
www.avs4you.com
Zgłoś jeśli naruszono regulamin