Zapiekanka z dyni,mięsa mielonego i sera
Mięso mielone, Dynia, Przepisy na obiaddzisiaj, 16:28« poprzedni
offline
mycha
Platynowy Ekspert
Przepisów: 1874
·
Zgłoś nadużycie
zdjęcia: 1 z 5
oceń:
1
2
3
4
5
0
ocena: -
trudność: łatwe czas: >60 min SKŁADNIKI:
· 850 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
· 500 g mięsa mielonego wieprzowego
· 2 łyżki masła
· 2 średnie cebule
· 2-3 ząbki czosnku
· 3 - 4 pomidory
· 300 g startego żółtego sera
· sól
· pieprz młotkowany z kolendrą
· pieprz ziołowy
· 1 łyżeczka curry
· kmin rzymski
· ognista mieszanka przypraw
· 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na maśle pokrojoną cebulę z czosnkiem do lekkiego zrumienienia. Dodaję mięso mielone i podsmażam około 7 minut. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, drobno kroję, po czym dodaję do mięsa. Wszystko podsmażam ok. 10 minut. Do potrawy dodaję przyprawy i zioła. Sos powinien być pikantny. Żaroodporne naczynie smaruję cienko olejem. Na dnie układam połowę pokrojonej w kostkę dyni, na to wykładam mięsny sos, resztę dyni, wierzch posypuję startym serem. Wstawiam całość do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piekę ok. 50 minut.
tatanka.com