Piegowate ciasto na pierogi.rtf

(1 KB) Pobierz

Piegowate ciasto na pierogi

 

2 łyżki maku

 

łyżka masła

 

1/2 kg mąki pszennej

 

ok. 1/2 szklanki gorącej wody

 

4 łyżki oliwy z oliwek

 

sól

 

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, robimy w kopczyku dołek i wlewamy do niego bardzo gorącą wodę. Mieszamy ją z mąką i powoli dolewamy oliwę, stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite, dodajemy jeszcze trochę wody. Następnie je rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, na każdym umieszczamy mniej więcej 1/2 łyżki farszu. Zaklejamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia.

 

Katarzyna Bosacka

Zgłoś jeśli naruszono regulamin