Zapiekanka z ciasta francuskiego.pdf

(451 KB) Pobierz
Zapiekanka z ciasta francuskiego
Autor:
AnkaGotuje
Przepisów:
175
Ocena:
4451
5-6 os.
60 min
łatwe
tanie
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 jajko
2 garści tartego żółtego sera
10 parówek
Sposób przygotowania:
1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
2
Ciasto francuskie rozwijamy i od razu przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie nacinamy je wszerz – tak aby powstały paski szerokości 1,5 – 2cm. Nie nacinamy
jednak ciasta do końca, pozostawiamy margines u dołu i u góry.
3
Teraz najtrudniejsza część – parówki układam tak, aby przepleść je pomiędzy paskami ciasta.
Pomagam sobie czubkiem noża. Robię to ostrożnie, aby pasków ciasta nie przerwać. Na 1 płat
ciasta francuskiego wchodzi mi dokładnie 10 parówek.
4
Teraz pora rozbełtać w miseczce jajko i pędzelkiem przesmarować ciasto. Nie zapominamy o
bokach.
5
Na zakończenia całość posypujemy tartym żółtym serem.
6
Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach – aż ser się roztopi, a ciasto stanie się złote i bardzo
chrupiące.
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin