dania-z-wolowiny-225977-20150413235955.pdf

(1322 KB) Pobierz
przepisów
na
13
Dania z wołowiny
Przepisy zebrane przez: smaker
Spis treści:
Wołowina z imbirem i oliwkami
......................................................................................................... 2
Wołowina z oliwkami
........................................................................................................................... 3
Wołowina w sosie cytrusowym
.......................................................................................................... 4
Wołowina z winem
............................................................................................................................... 5
Wołowina z warzywami i makaronem
............................................................................................... 6
Wołowina w octowej marynacie
........................................................................................................ 7
Wołowina z cebulą i cukrem
............................................................................................................... 8
Wołowina z fasolą i zieloną papryką
................................................................................................. 9
Wołowina w sosie śliwkowym
.......................................................................................................... 10
Wołowina w sosie chrzanowym
....................................................................................................... 11
Wołowina duszona
............................................................................................................................. 12
Pieczeń wołowa z sojową skórką
..................................................................................................... 13
Wołowina z fasolką
............................................................................................................................ 14
Wołowina z imbirem i oliwkami
Autor:
Espanol2011
Przepisów:
17
Ocena:
26
3-4 os.
60 min średnie przystępne
Składniki:
filety z wołowiny, 800 g
imbir, 1 korzeń 2cm
zielone hiszpańskie oliwki bez pestek,
150 g
szalotki, 2 szt.
hiszpańska oliwa z oliwek, 3-4 łyżki
świeża bazylia, kilka listków
sól i pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1
Pokrój wołowinę na paski. Przekrój oliwki na pół. Obierz i posiekaj szalotkę oraz imbir.
Podsmaż szalotkę i imbir na oliwie z oliwek, następnie dodaj mięso i dobrze wymieszaj.
Pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj oliwki i dopraw do smaku
pieprzem i solą. Danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Tak podana wołowina to prawdziwa
perełka kuchni hiszpańskiej.
Twoje notatki do przepisu:
Wołowina z imbirem i oliwkami
Strona 2
Wołowina z oliwkami
Autor:
patusia5
Przepisów:
237
Ocena:
3245
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
60 dkg mięsa wołowego gulaszowego
10 dkg wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
szklanka bulionu wołowego
garśc oliwek zielonych
garsc oliwek czarnych
3 pomidory
kieliszek miodu pitnego
SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
Natka pietruszki
łyżka mąki
Sposób przygotowania:
1
Boczek kroimy w paski, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w
rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę i chwilę dusimy. Mięso myjemy, osuszamy
ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni
mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso zrumieni się wlewamy bulion i chwilę dusimy, a
następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą,
dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 godziny).
Pod koniec dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone na
połówki, miód pitny i pieprz. Dusimy jeszcze około 15 minut, by smaki się wymieszały. Na
końcu dokładamy posiekaną natkę. Gulasz można podawać z pieczywem, ugotowanymi
ziemniakami lub lanym ciastem.
Twoje notatki do przepisu:
Wołowina z oliwkami
Strona 3
Wołowina w sosie cytrusowym
Autor:
leopard28
Przepisów:
131
Ocena:
612
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
wołowina, 600 g
cebula, 1
czosnek, 2 ząbki
imbir korzeń, 4 cm, plasterki
kardamon ziarno, 1 rozłupane
anyż, 1 gwiazda
woda, 1 litr
składniki sos cytrusowy:
limonka, 2
listki limonki kaffir, 2 jeśli ktoś
zdobędzie
trawa cytrynowa, 1 łodyżka, posiekana
chilli, 1 strąk, posiekany
cukier, 1 łyżka
sezam biały, 1 łyżka
sezam czarny, 1łyżka
sól, 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1
Cebulę, ząbki czosnku przekroić na pół bez obierania, włożyć do garnka. Dodać imbir,
kardamon, anyż, wlać wodę, zagotować.
Mięso włożyc do garnka z przyprawami, gotować na małym ogniu ok 2 i pół godziny
Wyjąć mięso, ostudzić, pokroić w plastry. Limonkę pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na
mięsie, przed podaniem polać sosem cytrusowym.
Sos cytrusowy: Do moździerza wycisnąć limonkę, dodać listki limonki ( o ile ktoś zdobędzie),
chilli, trawę cytrynową, cukier, sól, olej i rozetrzeć na pastę.
Białe i czarne ziarna sezamowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać do pasty. Wlać
odrobinę wywary z wołowiny, aby pasta miała konsystencję sosu. Ps. nie oszczędzać na jakości
wołowiny, koniecznie użyć łodygę trawy cytrynowej.
2
3
4
5
Twoje notatki do przepisu:
Wołowina w sosie cytrusowym
Strona 4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin