domowe-wedliny-219752-20150414001841.pdf

(4109 KB) Pobierz
przepisów
na
20
Domowe wędliny
Przepisy zebrane przez: smaker
Zdrowsza alternatywa dla sklepowych szynek i kiełbasek. Polecamy!
Spis treści:
Kiełbasa domowa wędzona I
.............................................................................................................. 2
Domowe wędliny - schab suszony w ziołach
................................................................................... 4
Szyneczka pieczona (domowa)
.......................................................................................................... 7
Szynka glazurowana
............................................................................................................................ 9
Pasztet
................................................................................................................................................. 11
Szynka biała
........................................................................................................................................ 12
Domowe wędliny - baleron parzony
................................................................................................ 14
Pasztet z orzechami włoskimi
.......................................................................................................... 17
Pyszny drobiowy pasztet
.................................................................................................................. 19
Domowa kiełbasa (biała lub wędzona)
........................................................................................... 20
Boczek pieczony
................................................................................................................................. 24
Mielonka własnej roboty
................................................................................................................. 25
Szynka tygodniówka
......................................................................................................................... 27
Pasztet w kolorowym pieprzu
.......................................................................................................... 28
Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach
............................................................................. 29
Domowa gotowana szynka
............................................................................................................... 32
Wędliny domowe- pieczony baleron
............................................................................................... 34
Boczek rolowany
............................................................................................................................... 37
Pasztet
................................................................................................................................................. 38
Mielonka domowa
.............................................................................................................................. 39
Kiełbasa domowa wędzona I
Autor:
PudlaS
Przepisów:
9
Ocena:
81
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
2kg karkówki wieprzowej
0,5kg boczku
45g soli
10 ząbków czosnku, obranych i
posiekanych (ilość w zależności od
upodobań)
3 łyżeczki pieprzu czarnego
5-6 ziaren jałowca, posiekanych lub
zmielonych
ok. 300ml zimnej wody
jelita wieprzowe o średnicy ok. 30mm
Sposób przygotowania:
1
Jelita wieprzowe namoczyć kilka godzin w wodzie, następnie dokładnie przepłukać w środku.
Karczek oczyścić z tłuszczu i błon. Oczyszczone mięso pokroić w drobną kostkę. Pozostałą część
karczku z tłuszczem i błonami zmielić w maszynce na drobnych oczkach (ok. 4mm).
Z boczku odciąć skórę i wyciąć wszystkie chrząstki. Boczek zmielić na drobnych oczkach (ok.
4mm).
Mięso wymieszać z przyprawami (pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i jałowcem), powoli
dolewać zimną wodę i dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Masę mięsną pozostawić na 2-3
godziny w temperaturze pokojowej.
Przygotowane wcześniej jelita zawiązać z jednej strony i napełnić masą mięsną. Gotowe pęta
kiełbasy zawiesić na kijku, na którym mają się później wędzić. Kiełbasę pozostawić na 1-2
godziny w chłodnym, przewiewnym miejscu (u mnie czekała całą noc na wędzenie).
2
Wędzenie rozpocząć w temperaturze 40-50°C. Kiełbasę wędzić w tej temperaturze przez 2-2,5
Kiełbasa domowa wędzona I
Strona 2
godziny. Następnie podnieść temperaturę do 80-82°C i wędzić przez 1 godzinę. Do wędzenia
używać okorowanego drewna z twardych drzew liściastych (dąb, buk) lub owocowych.
Twoje notatki do przepisu:
Kiełbasa domowa wędzona I
Strona 3
Domowe wędliny - schab suszony
w ziołach
Autor:
Wiech_K
Przepisów:
231
Ocena:
2126
> 6 os. > 60 min średnie
tanie
Składniki:
kawałek schabu (u mnie ok. 1,2 kg)
łyżka soli
łyżka cukru
po łyżce: majeranku, tymianku i ziaren
pieprzu
dwa ząbki czosnku (posiekane i
roztarte z odrobiną soli)
łyżeczka gorczycy
dwa listki laurowe
3 - 4 ziarna jałowca
Sposób przygotowania:
1
Kawałek mięsa umyj, osusz dokładnie i natrzyj łyżką soli.
Włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia i trzymaj w lodówce 2 dni.
Co dwanaście godzin zlej cały płyn, który się zebrał w naczyniu i obróć mięso.
Powtórz cały cykl (bez mycia, oczywiście), nacierając mięso cukrem.
2
Wszystkie zioła i przyprawy utrzyj dość drobno w moździerzu.
Natrzyj nimi dokładnie mięso i, podobnie jak wcześniej, marynuj minimum 2 dni, obracając co
12 godzin. U mnie już prawie nie było co odlewać.
Strona 4
Domowe wędliny - schab suszony w ziołach
Zgłoś jeśli naruszono regulamin