E – Lista szkodliwych dodatków do żywności
19/04/2013 — Jacolo
28 Votes
Skróty użyte w liście:
* PAR – Prawdopodobnie ma własności alergizujące.
* LGM – Prawdopodobnie do jego produkcji stosuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie.
* AO – Wyodrębniony z organizmów zwierzęcych.
1. E100–E199 (barwniki)
2. E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości)
3. E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości)
4. E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.)
5. E500–E599 (środki pomocnicze)
6. E600–E699 (wzmacniacze smaku)
7. E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne)
8. E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)
E100–E199 (barwniki)
* E100 Kurkumina (barwnik kurkumy)
* E101 Ryboflawina (Witamina B2) [LGM]
* E101a 5′-Fosforan ryboflawiny [LGM]
* E102 Tartrazyna, zwana też Żółcień FD&C 5 [PAR]
* E103 Rezorcyna
* E104 Żółcień chinolinowa [PAR]
* E105 Żółcień trwała AB
* E106 Sól sodowa fosforanu-5′-ryboflawiny
* E107 Żółcień 2G [PAR]
* E110 Żółcień pomarańczowa S [PAR]
* E111 Oranż GGN, oranż α-naftolowy
* E120 Koszenila, kwas karminowy [PAR] [AO]
* E121 Lakmus
* E122 Azorubina [PAR]
* E123 Amarant, czerwień spożywcza 9 [PAR] (nie ma nic wspólnego z szarłatem, inaczej amarantusem, łac. amaranthus, ang. amaranth)
* E124 Czerwień koszenilowa A, Pąs (Ponceau) 4R [PAR]
* E125 Szkarłat GN
* E126 Pąs (Ponceau) 6R
* E127 Erytrozyna, Czerwień FD&C 3 [PAR]
* E128 Czerwień 2G [PAR]
* E129 Czerwień Allura AC, Czerwień FD&C 40 [PAR]
* E130 Błękit indantrenowy RS
* E131 Błękit patentowy V [PAR]
* E132 Indygotyna [PAR]
* E133 Błękit brylantowy FCF [PAR]
* E140 Chlorofil i jego pochodne
* E141 Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi
* E142 Zieleń S [PAR]
* E150a Karmel zwykły [LGM]
* E150b Karmel kaustyczno-siarczynowy [LGM]
* E150c Karmel amonowy [LGM]
* E150d Karmel amonowo-siarczynowy [LGM]
* E151 Czerń PN, Jasna czerń BN [PAR]
* E152 Czerń 7984 [PAR]
* E153 Węgiel roślinny, [LGM] [AO]
* E154 Brąz FK, [PAR]
* E155 Brąz HT, Czekoladowy Brąz HT [PAR]
* E160a Karoteny
* E160b Annatto – barwnik z drzewa bixin orellana [PAR]
* E160c Kapsaicyna i jej pochodne
* E160d Likopen [GM]
* E160e β-apo-8′-karotenal (C 30)
* E160f ester etylowy kwasu β-apo-8′-karotenowego (C 30)
* E161a Flawoksantan
* E161b Luteina
* E161c Kryptanksantan [LGM]
* E161d Rubiksantan
* E161e Wiolaksantan
* E161f Rodoksantan
* E161g Kantaksantan [AO]
* E162 Betanina, czerwień buraczana – barwnik buraka ćwikłowego
* E163 Antocyjaniany
* E170 Kreda, węglan wapnia
* E171 Dwutlenek tytanu
* E172 Tlenki i wodorotlenki żelaza
* E173 Glin
* E174 Srebro
* E175 Złoto
* E180 Karmin 6B
* E181 Tanina
E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości)
* E200 Kwas sorbinowy (konserwant)
* E201 Sorbinian sodu (konserwant)
* E202 Sorbinian potasu (konserwant)
* E203 Sorbinian wapnia (konserwant)
* E210 kwas benzoesowy (konserwant) [PAR]
* E211 benzoesan sodu (konserwant) [PAR]
* E212 benzoesan potasu (konserwant) [PAR]
* E213 benzoesan wapnia (konserwant) [PAR]
* E214 p-hydroksybenzoesan etylu (konserwant) [PAR]
* E215 etylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [PAR]
* E216 p-hydroskybenzoesan propylu (konserwant) [PAR]
* E217 propylo-p-hydroksybenozoesan sodu (konserwant) [PAR]
* E218 p-hydroksybenzoesan metylu (konserwant) [PAR]
* E219 metylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [PAR]
* E220 dwutlenek siarki (konserwant) [PAR]
* E221 siarczyn sodowy (konserwant) [PAR]
* E222 wodorosiarczyn sodu (konserwant) [PAR]
* E223 metadisiarczek sodu (konserwant) [PAR]
* E224 metadisiarczek potasu (konserwant) [PAR]
* E225 siarczek sodu (konserwant) [PAR]
* E226 siarczek wapnia (konserwant) [PAR]
* E227 siarczek wodorowo-wapniowy (konserwant) (środek zestalający) [PAR]
* E228 siarczek wodorowo-potasowy (konserwant) [PAR]
* E230 bifenyl (środek zestalający)
* E231 fenol ortofenylowy (środek zestalający)
* E232 fenol ortofenylowo-sodowy (konserwant)
* E233 tiobendazol (konserwant)
* E234 Nisyna (konserwant)
* E235 Natamycyna (konserwant)
* E236 kwas mrówkowy (konserwant)
* E237 mrówczan sodu (konserwant)
* E238 mrówczan potasu (konserwant)
* E239 Heksamina (konserwant)
* E240 Formaldehyd (konserwant)
* E242 pirowęglan dimetylu (konserwant)
* E249 azotyn potasu (konserwant)
* E250 azotyn sodu (konserwant)
* E251 azotan sodu (konserwant)
* E252 azotan potasu (konserwant) [AO]
* E260 kwas octowy (konserwant) (regulator kwasowości)
* E261 Octan potasu (konserwant) (regulator kwasowości)
* E262 Octan sodu i wodorooctan sodu (konserwant) (regulator kwasowości)
* E263 Octan wapnia (konserwant) (regulator kwasowości)
* E264 Octan amonu (konserwant) (regulator kwasowości)
* E270 kwas mlekowy (konserwant) (regulator kwasowości), (przeciwutleniacz) [AO]
* E280 kwas propionowy (konserwant)
* E281 propionian sodu (konserwant)
* E282 propionian wapnia (konserwant) [PAR]
* E283 propionian potasu (konserwant)
* E284 kwas borowy (konserwant)
* E285 boraks (konserwant)
* E290 dwutlenek węgla (regulator kwasowości)
* E296 kwas jabłkowy (regulator kwasowości)
* E297 kwas fumarowy (regulator kwasowości)
E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości)
* E300 kwas askorbinowy (Witamina C) (przeciwutleniacz)
* E301 askorbinian sodu (przeciwutleniacz)
* E302 askorbinian wapnia (przeciwutleniacz)
* E303 askorbinian potasu (przeciwutleniacz)
* E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i) Palmitynian askorbinowy (ii) stearynian askorbinowy (przeciwutleniacz)
* E306 Ekstrakt naturalny tokoferolu (Witamina E) (przeciwutleniacz) [GM]
* E307 α-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]
* E308 γ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]
* E309 δ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]
* E310 Galusan propylu (przeciwutleniacz) [PAR]
* E311 Galusan oktylu (przeciwutleniacz) [PAR]
* E312 Galusan dodecylu (przeciwutleniacz) [PAR]
* E315 kwas erytrobowy (przeciwutleniacz)
* E316 Erytroban sodu (przeciwutleniacz)
* E317 Kwas erytrobinowy (przeciwutleniacz)
* E318 Erytrobin sodu (przeciwutleniacz)
* E319 Butylo hydrochinon (przeciwutleniacz)
* E320 Bytylowany hydroksyanizol (BHA) (przeciwutleniacz)
* E321 Butylowany hydroksytoluen (BHT) (przeciwutleniacz) [PAR]
* E322 Lecytyna (emulgator) [LGM] [AO]
* E325 Mleczan sodowy (przeciwutleniacz) [AO]
* E326 Mleczan potasowy (przeciwutleniacz) (regulator kwasowości) [AO]
* E327 Mleczan wapniowy (przeciwutleniacz) [AO]
* E329 Mleczan magnezowy (przeciwutleniacz)
* E330 Kwas cytrynowy (przeciwutleniacz)
* E331 Sole sodowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójsodowa (przeciwutleniacz)
* E332 Sole potasowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójpotasowa (przeciwutleniacz)
* E333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwuwapniowa (przeciwutleniacz), (regulator kwasowości), (zagęstnik)
* E334 Kwas winowy (L(+) –) (regulator kwasowości) (przeciwutleniacz)
* E335 Sole sodowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwusodowa (przeciwutleniacz)
* E336 Sole potasowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwupotasowa (przeciwutleniacz)
* E337 Sól sodowo-potasowa kwasu winowego (przeciwutleniacz)
* E338 Kwas fosforowy (regulator kwasowości)
* E339 Fosforany sodu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójsodowy (regulatory kwasowości)
* E340 Fosforany potasu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójpotasowy (przeciwutleniacz)
* E341 Fosforany wapnia (i) Mono (ii) dwu (iii) trójwapniowy (zagęstnik) (środek spulchniający)
* E343 Fosforany magnezu (i) Mono (ii) dwumagnezowy (przeciwutleniacz) (środek spulchniający) (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)
* E350 jabłczan sodu (i) – dwusodowy (ii) – wodorosodowy (regulator kwasowości)
* E351 Jabłczan potasu (regulator kwasowości)
* E352 (i) jabłczan wapnia (ii) wodorojabłczan wapnia
* E353 Kwas metawinowy (Kwas diwinowy) (emulgator)
* E354 Winian wapnia (emulgator)
* E355 Kwas adypinowy (regulator kwasowości)
* E356 Adypinian sodu (regulator kwasowości)
* E357 Adypinian potasu (regulator kwasowości)
* E363 Kwas bursztynowy (regulator kwasowości)
* E365 fumaran sodu (regulator kwasowości)
* E366 fumaran potasu (regulator kwasowości)
* E367 Fumaran wapnia (regulator kwasowości)
* E370 I,4-Heptonolakton (regulator kwasowości)
* E375 Kwas nikotynowy (Niacyna, Witamina B3) (utrwalacz barwy) [PAR]
* E380 Cytrynian triamonu (regulator kwasowości)
* E381 Amonocytrynian żelaza (regulator kwasowości)
* E385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA (EDTA wapniowo-disodowy)
E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.)
...
megur