Lista szkodliwych dodatków do żywności.docx

(31 KB) Pobierz

E – Lista szkodliwych dodatków do żywności

19/04/2013 — Jacolo

 

 

 

 

 

 

28 Votes

 

Skróty użyte w liście:

* PAR – Prawdopodobnie ma własności alergizujące.

* LGM – Prawdopodobnie do jego produkcji stosuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie.

* AO – Wyodrębniony z organizmów zwierzęcych.

1.       E100–E199 (barwniki) 

2.       E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości) 

3.       E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości) 

4.       E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.) 

5.       E500–E599 (środki pomocnicze) 

6.       E600–E699 (wzmacniacze smaku) 

7.       E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne) 

8.       E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne) 

E100–E199 (barwniki)

* E100 Kurkumina (barwnik kurkumy)

* E101 Ryboflawina (Witamina B2) [LGM]

* E101a 5′-Fosforan ryboflawiny [LGM]

* E102 Tartrazyna, zwana też Żółcień FD&C 5 [PAR]

* E103 Rezorcyna

* E104 Żółcień chinolinowa [PAR]

* E105 Żółcień trwała AB

* E106 Sól sodowa fosforanu-5′-ryboflawiny

* E107 Żółcień 2G [PAR]

* E110 Żółcień pomarańczowa S [PAR]

* E111 Oranż GGN, oranż α-naftolowy

* E120 Koszenila, kwas karminowy [PAR] [AO]

* E121 Lakmus

* E122 Azorubina [PAR]

* E123 Amarant, czerwień spożywcza 9 [PAR] (nie ma nic wspólnego z szarłatem, inaczej amarantusem, łac. amaranthus, ang. amaranth)

* E124 Czerwień koszenilowa A, Pąs (Ponceau) 4R [PAR]

* E125 Szkarłat GN

* E126 Pąs (Ponceau) 6R

* E127 Erytrozyna, Czerwień FD&C 3 [PAR]

* E128 Czerwień 2G [PAR]

* E129 Czerwień Allura AC, Czerwień FD&C 40 [PAR]

* E130 Błękit indantrenowy RS

* E131 Błękit patentowy V [PAR]

* E132 Indygotyna [PAR]

* E133 Błękit brylantowy FCF [PAR]

* E140 Chlorofil i jego pochodne

* E141 Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi

* E142 Zieleń S [PAR]

* E150a Karmel zwykły [LGM]

* E150b Karmel kaustyczno-siarczynowy [LGM]

* E150c Karmel amonowy [LGM]

* E150d Karmel amonowo-siarczynowy [LGM]

* E151 Czerń PN, Jasna czerń BN [PAR]

* E152 Czerń 7984 [PAR]

* E153 Węgiel roślinny, [LGM] [AO]

* E154 Brąz FK, [PAR]

* E155 Brąz HT, Czekoladowy Brąz HT [PAR]

* E160a Karoteny

* E160b Annatto – barwnik z drzewa bixin orellana [PAR]

* E160c Kapsaicyna i jej pochodne

* E160d Likopen [GM]

* E160e β-apo-8′-karotenal (C 30)

* E160f ester etylowy kwasu β-apo-8′-karotenowego (C 30)

* E161a Flawoksantan

* E161b Luteina

* E161c Kryptanksantan [LGM]

* E161d Rubiksantan

* E161e Wiolaksantan

* E161f Rodoksantan

* E161g Kantaksantan [AO]

* E162 Betanina, czerwień buraczana – barwnik buraka ćwikłowego

* E163 Antocyjaniany

* E170 Kreda, węglan wapnia

* E171 Dwutlenek tytanu

* E172 Tlenki i wodorotlenki żelaza

* E173 Glin

* E174 Srebro

* E175 Złoto

* E180 Karmin 6B

* E181 Tanina

E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości)

* E200 Kwas sorbinowy (konserwant)

* E201 Sorbinian sodu (konserwant)

* E202 Sorbinian potasu (konserwant)

* E203 Sorbinian wapnia (konserwant)

* E210 kwas benzoesowy (konserwant) [PAR]

* E211 benzoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E212 benzoesan potasu (konserwant) [PAR]

* E213 benzoesan wapnia (konserwant) [PAR]

* E214 p-hydroksybenzoesan etylu (konserwant) [PAR]

* E215 etylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E216 p-hydroskybenzoesan propylu (konserwant) [PAR]

* E217 propylo-p-hydroksybenozoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E218 p-hydroksybenzoesan metylu (konserwant) [PAR]

* E219 metylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E220 dwutlenek siarki (konserwant) [PAR]

* E221 siarczyn sodowy (konserwant) [PAR]

* E222 wodorosiarczyn sodu (konserwant) [PAR]

* E223 metadisiarczek sodu (konserwant) [PAR]

* E224 metadisiarczek potasu (konserwant) [PAR]

* E225 siarczek sodu (konserwant) [PAR]

* E226 siarczek wapnia (konserwant) [PAR]

* E227 siarczek wodorowo-wapniowy (konserwant) (środek zestalający) [PAR]

* E228 siarczek wodorowo-potasowy (konserwant) [PAR]

* E230 bifenyl (środek zestalający)

* E231 fenol ortofenylowy (środek zestalający)

* E232 fenol ortofenylowo-sodowy (konserwant)

* E233 tiobendazol (konserwant)

* E234 Nisyna (konserwant)

* E235 Natamycyna (konserwant)

* E236 kwas mrówkowy (konserwant)

* E237 mrówczan sodu (konserwant)

* E238 mrówczan potasu (konserwant)

* E239 Heksamina (konserwant)

* E240 Formaldehyd (konserwant)

* E242 pirowęglan dimetylu (konserwant)

* E249 azotyn potasu (konserwant)

* E250 azotyn sodu (konserwant)

* E251 azotan sodu (konserwant)

* E252 azotan potasu (konserwant) [AO]

* E260 kwas octowy (konserwant) (regulator kwasowości)

* E261 Octan potasu (konserwant) (regulator kwasowości)

* E262 Octan sodu i wodorooctan sodu (konserwant) (regulator kwasowości)

* E263 Octan wapnia (konserwant) (regulator kwasowości)

* E264 Octan amonu (konserwant) (regulator kwasowości)

* E270 kwas mlekowy (konserwant) (regulator kwasowości), (przeciwutleniacz) [AO]

* E280 kwas propionowy (konserwant)

* E281 propionian sodu (konserwant)

* E282 propionian wapnia (konserwant) [PAR]

* E283 propionian potasu (konserwant)

* E284 kwas borowy (konserwant)

* E285 boraks (konserwant)

* E290 dwutlenek węgla (regulator kwasowości)

* E296 kwas jabłkowy (regulator kwasowości)

* E297 kwas fumarowy (regulator kwasowości)

E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości)

* E300 kwas askorbinowy (Witamina C) (przeciwutleniacz)

* E301 askorbinian sodu (przeciwutleniacz)

* E302 askorbinian wapnia (przeciwutleniacz)

* E303 askorbinian potasu (przeciwutleniacz)

* E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i) Palmitynian askorbinowy (ii) stearynian askorbinowy (przeciwutleniacz)

* E306 Ekstrakt naturalny tokoferolu (Witamina E) (przeciwutleniacz) [GM]

* E307 α-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]

* E308 γ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]

* E309 δ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]

* E310 Galusan propylu (przeciwutleniacz) [PAR]

* E311 Galusan oktylu (przeciwutleniacz) [PAR]

* E312 Galusan dodecylu (przeciwutleniacz) [PAR]

* E315 kwas erytrobowy (przeciwutleniacz)

* E316 Erytroban sodu (przeciwutleniacz)

* E317 Kwas erytrobinowy (przeciwutleniacz)

* E318 Erytrobin sodu (przeciwutleniacz)

* E319 Butylo hydrochinon (przeciwutleniacz)

* E320 Bytylowany hydroksyanizol (BHA) (przeciwutleniacz)

* E321 Butylowany hydroksytoluen (BHT) (przeciwutleniacz) [PAR]

* E322 Lecytyna (emulgator) [LGM] [AO]

* E325 Mleczan sodowy (przeciwutleniacz) [AO]

* E326 Mleczan potasowy (przeciwutleniacz) (regulator kwasowości) [AO]

* E327 Mleczan wapniowy (przeciwutleniacz) [AO]

* E329 Mleczan magnezowy (przeciwutleniacz)

* E330 Kwas cytrynowy (przeciwutleniacz)

* E331 Sole sodowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójsodowa (przeciwutleniacz)

* E332 Sole potasowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójpotasowa (przeciwutleniacz)

* E333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwuwapniowa (przeciwutleniacz), (regulator kwasowości), (zagęstnik)

* E334 Kwas winowy (L(+) –) (regulator kwasowości) (przeciwutleniacz)

* E335 Sole sodowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwusodowa (przeciwutleniacz)

* E336 Sole potasowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwupotasowa (przeciwutleniacz)

* E337 Sól sodowo-potasowa kwasu winowego (przeciwutleniacz)

* E338 Kwas fosforowy (regulator kwasowości)

* E339 Fosforany sodu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójsodowy (regulatory kwasowości)

* E340 Fosforany potasu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójpotasowy (przeciwutleniacz)

* E341 Fosforany wapnia (i) Mono (ii) dwu (iii) trójwapniowy (zagęstnik) (środek spulchniający)

* E343 Fosforany magnezu (i) Mono (ii) dwumagnezowy (przeciwutleniacz) (środek spulchniający) (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)

* E350 jabłczan sodu (i) – dwusodowy (ii) – wodorosodowy (regulator kwasowości)

* E351 Jabłczan potasu (regulator kwasowości)

* E352 (i) jabłczan wapnia (ii) wodorojabłczan wapnia

* E353 Kwas metawinowy (Kwas diwinowy) (emulgator)

* E354 Winian wapnia (emulgator)

* E355 Kwas adypinowy (regulator kwasowości)

* E356 Adypinian sodu (regulator kwasowości)

* E357 Adypinian potasu (regulator kwasowości)

* E363 Kwas bursztynowy (regulator kwasowości)

* E365 fumaran sodu (regulator kwasowości)

* E366 fumaran potasu (regulator kwasowości)

* E367 Fumaran wapnia (regulator kwasowości)

* E370 I,4-Heptonolakton (regulator kwasowości)

* E375 Kwas nikotynowy (Niacyna, Witamina B3) (utrwalacz barwy) [PAR]

* E380 Cytrynian triamonu (regulator kwasowości)

* E381 Amonocytrynian żelaza (regulator kwasowości)

* E385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA (EDTA wapniowo-disodowy)

E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.) 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin