Odżywianie zgodne z grupą krwi B
"Jesteś tym, co jesz" Hipokrates
Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:
- stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;
- otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;
- pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;
- zyskasz większą odporność.
Jeśli masz grupę krwi B - nie potrafisz nigdzie zagrzać długo miejsca, lubisz nowe wyzwania i dalekie podróże. Zrównoważone i czujne osoby z grupą krwi B mają bardzo silny, odporny na infekcje układ odpornościowy. Także ryzyko, że zapadną na raka, chorobę serca czy cukrzycę jest u nich bardzo niewielkie. Jeśli należysz do tej grupy, twój układ pokarmowy doskonale trawi mleko, rozmaite sery, kefir czy jogurt. Osobom z grupą krwi B, jako jedynym, zaleca się zrównoważoną i bardzo urozmaiconą dietę, w której oprócz nabiału powinno się znaleźć wszystko, czyli zarówno mięso, ryby, ziarna i warzywa. Należysz do grupy osób, skutecznie obniżających poziom stresu poprzez działalność twórczą. Najlepiej więc odprężą Cię dwie godziny z pędzlem w ręku, muzykowanie... Nie unikaj jednak sportu. W twoich genach zapisana jest potrzeba ruchu. Dbaj więc o dostateczną porcję aktywności fizycznej. Dzięki niej nie będziesz miał problemów z utrzymaniem idealnej wagi oraz dobrego samopoczucia. Zdarza się, że samo wyeliminowanie z diety kurczaków i kukurydzy przynosi osobom z grupą krwi B znaczną i trwałą poprawę stanu zdrowia, np. pozbycie się uporczywych migren.Najlepszy będzie dla ciebie długotrwały, jednak umiarkowany wysiłek fizyczny, jak np. szybki marsz jazda na rowerze, górskie wspinaczki, tenis. Posiadacze tej grupy krwi mają silny układ odpornościowy. Mają natomiast czasami problemy z większą podatnością na stres czy choroby wirusowe, choroby układu pokarmowego.
Silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby serca i rak.
Nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Osoby z grupą krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Reprezentuje wszystko to, co "najlepsze z królestwa zwierząt i roślin".
Czynniki utraty wagiNajbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze.
Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy.
Jeśli osoby z grupa krwi B przestają spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze - to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
· Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
· Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
· Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
· Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
· Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii;
· Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
· Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
· Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
· Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
· Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
· Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.
Uwaga!
"Poronionym pomysłem był i jest wegetarianizm, który dziesiątkom tysięcy ludzi z grupą krwi 0 i B skrócił życie o kilka do kilkunastu lat.
Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że ich organizmy nie są w stanie wytworzyć pewnych niezbędnych białek z pożywienia składającego się wyłącznie z produktów roślinnych. Powstają więc braki, niedożywienie i zła praca organów, która z czasem manifestuje się chorobą i doprowadza do śmierci (oficjalne dane). Proponuję zapoznać się z książką p.t. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi i zawartymi w niej wynikami wieloletnich badań lekarzy:
dr Jamesa D’ Adamo i jego syna dr Petera D’ Adamo.
Dieta wegetariańska jest oparta na inteligentnym spostrzeżeniu, że białka występują również w roślinach. Problem w tym, że wyznawcy tej diety mogą nie wiedzieć, w jakich roślinach występują białka, których potrzebuje ich organizm. Powstaje pytanie: czy ich organizm jest w stanie dobrze przyswajać ten typ białek oraz czy dla prawidłowego działania organizmu danej osoby wystarczy wyłącznie białko roślinne (tak jest w przypadku osób z grupą krwi A przyp. red.)? Większość ludzi, aby uzyskać pełnię zdrowia, MUSI spożywać białka pochodzenia zwierzęcego! Czy Ty wiesz, jakiego typu jest Twój organizm?" S. Nowakowski
WSKAZANE:
Mięso i drób: baranina, dziczyzna, jagnięcinaRyby i owoce morza: dorsz, halibut, makrela, sardynka, szczupak Nabiał: chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja Tłuszcze: oliwa z oliwek Produkty zbożowe: otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany, owsianka, pieczywo typu Wasa, pieczywo ryżowe Warzywa: bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolka kidney Owoce: ananasy, banany, papaja, śliwki, winogrona, żurawina
OBOJĘTNE:
Mięso i drób: cielęcina, indyk, wołowina, wątróbka Ryby i owoce morza: karp, łosoś, sum, śledź Nabiał: pełne mleko, masło, maślanka, mleko sojowe, ser biały, żółty, śmietankowy, brie, parmezan Tłuszcze: olej z siemienia lnianego Produkty zbożowe: ryż, pumpernikiel, chleb z mąki sojowej Warzywa: chrzan, cukinia, czosnek, kapusta pekińska, kalarepa, pieczarki, por, koper, ogórki, szpinak, szparagi, seler, bób, fasola czerwona i zielona, szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, brzoskwinie, cytryny, gruszki, grejpfruty, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, truskawki, wiśnie Napoje: sok grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, wino, piwo, czarna herbata, kawa
NIEWSKAZANE:
Mięso i wędliny: gęś, kaczka, kurczak, wieprzowina Ryby i owoce morza: węgorz, krewetki, kraby, małże, ostrygi Nabiał: lody, sery z błękitną pleśnią, ser amerykański Tłuszcze: olej słonecznikowy, kukurydziany Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, płatki wielozbożowe, pieczywo pszenne, wieloziarniste, żytnie, dziki ryż Warzywa: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, ciecierzyca, soczewica Owoce: kokos, rabarbar Napoje: sok pomidorowy, coca-cola, napoje gazowane
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi B. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Przewodnik dla osób z grupą krwi B
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:• Pomidory i wszystko co zawiera pomidory lub jest z nich zrobione,• Gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii,• Pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jestskładowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energię, zakłócaefektywność insulinową.• Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempometabolizmu, przyczyna hipoglikemii,• Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczynahipoglikemii,• Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby,przyczyna hipoglikemii,• Siemię sezamu – spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:• Zielone warzywa – pomagają w efektywnym metabolizmie,• Mięso – pomaga w efektywnym metabolizmie,• Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagają w efektywnym metabolizmie,• Wątroba - pomaga w efektywnym metabolizmie,• Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.
MięsoWysoce wskazane:• baranina• dziczyzna• królik• jagnię
Obojętne:• bażant• cielęcina• indyk• wołowina• mięso bawołu• wątroba
Ocena dietetyka:
Mięso z indyka to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole, polecane osobom każdej grupy krwi. Ilość kalorii w chudych częściach indyka, np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich, np. dorsza, mintaja. Osoby z grupą krwi B powinny bezwzględnie unikać mięsa z kurczaków, zastąpić je właśnie indykiem, ewentualnie innymi spośród zalecanych lub obojętnych, zgodnie ze swymi upodobaniami kulinarnymi.
Unikać:• kurczaków
gęsi
kuropatwy
• bekonu• kaczki• przepiórki• serc• szynki• wieprzowiny
Ryby i owoce morza
Wysoce wskazane:• halibut• dorsz• flądra• łosoś• jesiotr• kawior• makrela• szczupak• morszczuk• pstrąg morki• sardynka• troć• okoń oceaniczny
Obojętne:• karp• okoń srebrny• śledź• sum• tuńczyk biały• sieja• przegrzebki• rekin• żaglica
Unikać:• ośmiornic
ostryg• homara• krabów• krewetek• łososia wędzonego• małży• sardeli• omółków jadalnych• ślimaków• węgorza• raków
Nabiał
Wysoce wskazane:• jogurt• jogurt z owocami• kefir• mleko owcze• ser feta• ser farmer• ser mozzarella• serek wiejski• ser owczy• mleko kozie
Obojętne:
masło• maślanka• mleko sojowe• pełne mleko• ser biały• ser brie• ser camembert• ser cheddar• ser gouda• ser emmentaler• ser szwajcarski• ser Edam• ser sojowy• ser parmezan• ser Munster• ser gruyere• serwatka
Unikać:
lodów• sera amerykańskiego• sera blue• sera string
Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane:
• oliwa z oliwek
Obojętne:• olej z siemienia lnianego• olej z wątroby dorsza (olej wątłuszowy, tran)
Unikać:• oleju rzepakowego• oleju bawełnianego• oleju z kukurydzy• oleju z orzeszków ziemnych• oleju sezamowego• oleju krokoszowego• oleju słonecznikowego
Orzechy i pestki
Wysoce wskazane:Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla osób z grupą krwi B
Obojętne:• kasztan jadalny• makadamia• migdały• masło migdałowe• orzech brazylijski• orzeszki liczi• orzech włoski• orzeszki pekan
Unikać:• masła sezamowego• masła słonecznikowego, orzechowego• orzechów nerkowca
nasion pinii• orzechów pistacjowych• maku• pestek dyni• pestek słonecznika• siemienia sezamu
Fasola i inne rośliny strączkowe
Wysoce wskazane:• fasolka limańska• fasolka navay• fasolka nerkowata
Obojętne:• bób• fasola biała• fasola czerwona• fasola pnąca• fasola sojowa• fasolka szparagowa• fasola zielona• groszek w strąkach• groszek zielony
Unikać:• Fasoli czarnej• ciecierzycy• soczewicy amerykańskiej• fasoli adzuki• groszku „czarne oczko”• soczewicy czerwonej i zielonej
Przetwory zbożowe
Wysoce wskazane:• otręby owsa• otręby ryżowe• owsianka• proso• ryż dmuchany• orkisz
Obojętne:• farina• granola• pasta ryżowa
Unikać:• gryki• jęczmienia• mąki kukurydzianej• amarantu• otrąb pszennych• płatków kukurydzianych• płatków siedem zbóż• żyta
Pieczywo
Wysoce wskazane:• chleb z brązowego ryżu• chleb esseńskichleb Ezekiela (chleb esseński i Ezekiela, Ezechiela)• wafle ryżowe• pieczywo chrupkie Wasa
Obojętne:• bułki z otrębami owsa• chleb bezglutenowy• chleb z mąki sojowej...
martamizgala13