Czerwona kapusta ze śliwkami bądź jabłkami na zimę.doc

(20 KB) Pobierz
Czerwona kapusta ze śliwkami bądź jabłkami na zimę

Czerwona kapusta ze śliwkami bądź jabłkami na zimę... Obiecany przepis
3 kg kapusty
1 kg śliwek lub jabłek
1 szklanka wody
1 szklanka octu
1 nie pełna szklanka cukru
3 łyżki soli
Listek laurowy
Ziele angielskie
Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą na 2-3 godziny, śliwki kroimy opcjonalnie jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę odciskamy, nie na suchy wiór ;-) dodajemy śliwki lub jabłka i mieszamy z kapustą, pakujemy w słoiki lekko ugniatając,na wierzch po 2-3 ziarna ziela i kawałek listka.
Zalewe gotujemy ok 10 minut, gorącą zalewą zalewamy kapustę w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut...
Smacznego

Zgłoś jeśli naruszono regulamin