Bulki.pdf

(3 KB) Pobierz
Bulki
-------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Maka pszenna 40 dag.
Maka krupczatka 15 dag.
Mleko ok. 1/2 szklanki
Drozdze 1 dag.
Margaryna 5 dag.
Cukier 1 dag.
Sol
Tluszcz do smarowania blachy.
---------------------------------------------------------------------------
Przepis:
Make przesiac,wsypac do miski,lekko ogrzac,po czym w srodku zrobic dolek.Z
mleka,drozdzy,cukru i czesci podgrzanej maki sporzadzic rozczyn,ktory po
wyrosnieciu nalezy wlac do dolka w mace.Ciasto zarobic,dodac szczypte soli do
smaku oraz stopiona i przestudzona margaryne.Ciasto dokladnie wyrobic,nastepnie
pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.Z wyrosnietego ciasta uformowac
owalne bulkii ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze.Ponownie pozostawic do
wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca lekko naciac bulki wzdluz,zwilzyc mokrym
pedzlem z woda i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Z takiego samego ciasta
mozna rowniez wypiekac podluzne bulki kanapkowe.Dla polepszenia smaku bulki
mozna rowniez posypac makiem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin