Plecionka czeska.pdf

(3 KB) Pobierz
Plecionka czeska
Skladniki:
Maka pszenna 40 dag
Maka krupczatka 10 dag
Zoltka 2 szt.
Jaja 2 szt.
Cukier 10 dag
Maslo lub margaryna 10 dag
Mleko 1/4 litra
Rodzynki 6 dag
Migdaly 5 dag
Cukier waniliowy 1/2 paczk
Drozdze 3 dag
Otarta skorka cytrynowa,sol,tluszcz do wysmarowania blachy
Przepis:
Z obu gatunkow maki,zoltek,cukru,masla,mleka,drozdzy,jednego jaja,szczypty soli
oraz 1 lyzeczki cukru waniliowego sporzadzic ciasto drozdzowe,podobnie jak na
wieniec wielkanocny.Pozostawic do wyrosniecia.Po wyrosnieci u ciasto podzielic na
10 czesci i z kazdej uformowac jednakowej dlugosci walki.Przygotowac blache do
pieczenia,smarujac ja dokladnie tluszczem.Rodzynki oplukac,a migdaly sparzyc,obrac
i pokroic w wiorki.Z czterech walkow splesc warkocz,posypac go rodzynk ami z
wierzchu i przykryc warkoczem splecionym z 3 walkow.Ponownie nastepna warstwe
posypac rodzynkami i przykryc kolejnym warkoczem skreconym z dwoch ostatnich
waleczkow ciasta.Ciasto ukladac na blasze od razu po sporzadzeniu pierwszego
warkocza,doklada jac kolejne juz na blasze.Uformowana plecionke pozostawic na
chwile w cieplym miejscu,a gdy jej ksztalty zaokragla sie posmarowac roztrzepanym
jajem i posypac siekanymi migdalami oraz reszta cukru waniliowego.Przed
pieczeniem posypac starta skorka cytryn owa i natychmiast wstawic do pieca o
niezbyt wysokiej temperaturze.Piec podobnie jak inne ciasta drozdzowe.Po
upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin