50. Ciasto gwiazdkowe1 kg mąki5 dag smalcu5 dag oleju20 dag masła lub margarynygarść rodzynkówgarść migdałówkilka gorzkich migdałówtrochę smażonej skórki pomarańczowej15 dag cukruszklanka mleka7 dag drożdżyszczypta soliszczypta utartej gałki muszkatołowejkilka zmiażdżonych ziaren kardamonuDo smarowania ciasta:2 łyżki masła3 łyżki cukru pudrupojedyncza porcja cukru waniliowegoMigdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Skórkę pomarańczową także posiekać, rodzynki umyć i osuszyć, mąkę przesiać. W połowie szklanki mleka rozmieszać drożdże. Zrobić rozczyn z połowy mąki. Gdy podrośnie, dodać resztę mąki, cukier oraz wszystkie przyprawy, i stopione tłuszcze. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Wówczas odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz., aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części i uformować wydłużone bochenki, w każdym z nich zrobić zagłębienie (nie przez środek), jeden koniec spłaszczyć i założyć na wąski. Tak przygotowane ciasto ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować topionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu ciasto jeszcze raz posmarować masłem i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
czajkpiotr69