Krolik duszony.pdf

(2 KB) Pobierz
Krolik duszony
Skladniki:
Krolik 1 szt.
Smalec 10 dag.
Slonina wedzona 8 dag
Cebula srednia 2 szt.
Wywar z warzyw 1 szklanka
Kminek,ziele angielskie,lisc laurowy,sol.
Przepis:
Krolika umyc,oczyscic z blon,podzielic na czesci i natrzec sola.Cebule obrac,pokroic
w piorka i udusic na smalcu.Do rondla z cebula wlozyc podzielonego krolika i
oblozyc go pokrojona w plasterki slonina.Dodac k minek,ziele angielskie i lisc
laurowy,po czym dusic do miekkosci,podlewajac wywarem z warzyw.Gdy mieso
bedzie miekkie wyjac,a sos przetrzec przez sito.Krolika wraz z sosem podawac do
ziemniakow z wody lub ziemniakow duszonych czyli puree i slaty z boczki em
wedzonym,mizerii ze smietana lub bez smietany.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin