Moczka I.pdf

(3 KB) Pobierz
Moczka I
Skladniki:
Piernik miodowy 30 dag.
Pasternak sredni 1 szt.
Pietruszka srednia 1 szt.
Sliwki suszone 30 dag.
Piwo ciemne karmelowe 2 butelki.
Maslo 2 plaskie lyzki.
Maka 2 plaskie lyzki.
Figi suszone 10 szt.
Orzechy wloskie luskane 5 dag.
Migdaly 10-20 sztuk.
Rodzynki 8 dag.
Cukier 10-12 lyzeczek.
Wywar z glow karpia 1 litr.
Szczypta soli,sok z cytryny.
Przepis:
Sliwki namoczyc na 4 godziny w letniej,przegotowanej wodzie.Warzywa umyc,obrac
i ugotowac do miekkosci za wywarze
Z glow karpia,dodajac w razie potrzeby niewielka ilosc wody,aby warzywa byly
przykryte w trakcie gotowania.Po ugotowaniu wyjac,wystudzic i zemlec w maszynce
wraz z piernikiem namoczonym w piwie.Sliwki ugotowac na polmiekko na wolnym
ogniu w niewielkiej ilosci wody.Polaczyc je z mielonymi warzywami i piernikiem
oraz wywarem z glow i warzyw.Dodac rodzynki,sparzone i posiekane wzdluz
migdaly,posiekane orzechy,pokrojone w paseczki figi i reszte piwa.Calosc zagotowac
z cukrem i sola do smaku,ciagle mieszajac,zagescic jasna zasmazka.Na koncu dodac
sok z 1 cytryny.Wystudzic.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin