Biszkopt cytrynowy.pdf

(3 KB) Pobierz
Biszkopt cytrynowy
Ciasto:
10 jajek
2 czubate szklanki m ki krupczatki
1/2 szklanko m ki ziemniaczanej
2 y eczki proszku do pieczenia
11/2 szklanki cukru
4 y ki wody
Ubi pian z bia ek na sztywno, potem dodawa po trochu cukier i dalej ubija .
Potem
tka i jeszcze troch ubija .
Odsypa z m ki krupczatki 2 y ki, wyspa do niej proszek do pieczenia i na
ko cu po
czy z ubitymi
tkami.
Reszt m ki krupczatki i ziemniaczan wymiesza razem i powoli mieszaj c
wsypywa do ubitych jajek, na ko cu doda 4 y ki wody. Je eli chcesz biszkopt
kakaowy to odsypujesz 1 y k m ki krupczatki a wsypujesz 1 y k kakao, a
je li kawowy to wsypujesz 1 y k kawy mielonej nie odsypuj c m ki.
Wstawi do pieca uchyli piekarnik na 25 min. Piec ok. 50 min.
Wa ne:
Je eli ciasto jest pieczone w tortownicy to najlepiej b dzie upiec dwa ciasta, ale
robione z po owy sk adnik w, bo mo e si wyla .
Masa do tortu:
3 kostki mas a
1/2 kostki margaryny "Palma"
40 dag cukru pudru
0,5 l mietany 18% (nie musi by
cukru pudru)
3 cytryny
1 pomara cza
wlewana ca a, bo chodzi tylko o rozpuszczenie
Mas o i margaryn ucieramy do bia o ci. Dodajemy cukier puder i dalej
ucieraj c wlewamy po trochu mietan . Sk rk z cytryny i pomara czy
sparzamy, a nast pnie cieramy na tarce. Wyciskamy sok z cytrus w i 1/5
wlewamy do masy (podczas ucierania) wraz ze start sk rk . Reszta soku mo e na
pos u y do nas czenia ciasta.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin